FOKUS Turnov, z.s.


Lidé s postižením Sociálně znevýhodněné skupiny

Komunitní zahrada FOKUS

"Co kdybychom z naší zahrady udělali prostor, kde se budou Turnováci i přespolní setkávat, odpočívat, bavit se a diskutovat?" Tato slova jsme si řekli koncem loňského roku po té, co jsme se zabydleli v našem krásném moderním působišti za novou radnicí v Turnově. Nápad se hodně líbil nejen nám ve FOKUSU, ale i našim přátelům, zástupcům spřátelených organizací a města. Od té doby děláme vše pro to, abychom brzy novou komunitní zahradu otevřeli a přivítali první hosty. Věříme, že nám v tom pomůžete i Vy.

29 210 Kč
vybráno 6 % z 500 000 Kč

přispělo

22 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Turnov je město, ve kterém to žije! Během celého roku je plné nejrůznějších společenských, kulturních, sportovních i dalších akcí. Jezdí k nám lidé i z větších měst v okolí. 

Naše komunitní zahrada by se mohla stát dalším místem setkávání a dává nám to velký smysl. Její využití bude různorodé: 

  • Zahrada bude sloužit pro školy, školky a spřátelené organizace pro environmentální výchovu.
  • Prostor pro naše vlastní akce, seznamující veřejnost nejen s tématy psychických nemocí.
  • Místo, sloužící našim klientům k uzdravování formou práce i odpočinku. Všechno, co nám zahrada vyplodí také zpracujeme a vyrobíme si z toho něco dobrého.
  • Prostor, který můžeme propůjčit skupinám i jednotlivcům pro jejich účely. 
Součástí zahrady bude:

  • přírodní bezbariérový amfiteátr s možností demontáže pódia a hlediště na zimní období
  • terasový vinohrad, osázený odrůdou Bianca
  • vyvýšené záhony, osázené výsadbou drobného ovoce, zeleniny a bylinek
  • zahradní domek se skleníkem pro náročnější zeleninu
Předběžný rozpočet na realizaci zahrady je 1 800 000 Kč. Budeme žádat o podporu i další subjekty, sledujeme nové dotační výzvy.

V současné chvíli máme hotovou kompletní projektovou dokumentaci.
Hned jak to počasí dovolí, začne úprava terénu a postupná realizace, kterou zatím řešíme svépomocí a z vlastních finančních zdrojů. Na to, aby byla zahrada podle představ, však sami nestačíme. Proto jsme se rozhodli požádat o pomoc i vás.

Vážíme si každého daru, který nám pošlete. Věříme, že vám udělá radost i drobná pozornost, kterou vám jako výraz díků pošleme. 


Něco o FOKUSU
My ve FOKUSU se již 27 let snažíme pomáhat v Semilském okrese lidem s duševním onemocněním. Snažíme se naplňovat jejich potřeby, jejich udržení v rodině, v komunitě, na pracovišti, v partnerském svazku, a to i přes mnohdy složitou situaci a vážný zdravotní stav. Samozřejmostí je spolupráce s odborníky ze zdravotnictví, návazných sociálních služeb, zaměstnávání, vzdělávání i volnočasových aktivit. Věříme ve schopnosti lidí s duševním onemocněním žít plnohodnotný život svobodně, s možností rozhodovat o sobě, svých životních rolích i léčení. Naším společným cílem je ZOTAVENÍ.

Níže uvádíme pár nákresů a dalších informací o zahradě. 
Vyvýšené záhony

Vyvýšené modřínové záhony budou vybavené plastovou vložkou, drenáží a lehkým humózním substrátem. Osázeny budou kombinovanou výsadbou drobného ovoce, zeleniny a bylinek jak trvalých, tak jednoletých. Užitkové záhony budou navrženy tak, aby plnily i funkci estetickou. Výsadba bude mulčována štěpkou.

Venkovní amfiteátr

Prostor bude sloužit pro různé kulturní akce i běžné posezení v zahradě. Opěrné zídky budou navazovat na mlátová pole. Na vegetační sezónu bude instalováno dřevěné sezení z modřínu a na podzim rozloženo a uskladněno. Přístup je bezbariérový před pódium i do horní řady, včetně rádiusu 1,5 m pro otočení.

Vinohrad

Terasový vinohrad bude zpevněn gabiony a osázen odrůdou Bianca.

Zahradní domek se skleníkem

Domek s napojeným skleníkem bude sloužit jako zimní sklad mobiliáře a drobného zahradního vybavení. V letních měsících bude sloužit i jako zázemí pro zahradní grilováni u blízkého ohniště a posezení na terase s výhledem. Skleník pro náročnější zeleninu bude v kombinaci sklo a kov.


Máte nějaké otázky? Rádi vám je zodpovíme na telefonu 775 083 008 nebo e-mailu fokus@fokusturnov.cz. A budete-li poblíž, tak se přijďte podívat. Sídlíme v ulici Skálova 2336 v Turnově. 

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Během práce na komunitní zahradě děláme fotky a některé z nich vám sem dáme. Je vidět, že se zahrada klube a je to i díky vaším příspěvkům. Děkujeme.








Založení projektu

Hezký nápad. Rád pomůžu :-)

Tomáš Dlabaja

Ať se projekt podaří, držím palce!

Michal Loukota
1 000 Kč

Držím palce a těším se na první setkání na nové zahradě.

Dárce
1 000 Kč