Edutera z.s.


Děti, mládež, rodina Sociálně znevýhodněné skupiny

Darujte pečujícím rodičům energii jít s dětmi do lesa

Rodiče dětí s postižením jsou pod neustálým tlakem a vysoce náchylní k vyhoření. Jsou unavení a spotřebují většinu sil na každodenní rutinní činnosti. Na něco extra - jako může být procházka v parku, delší výlet do přírody nebo dokonce několik dní mimo domov , už prostě nemají energii. Edutera podporuje pečující rodiče a učí je, jak se silami pracovat, jak "dobíjet baterky" a jak ušetřit energii pro společné chvíle strávené třeba v přírodě.

vybíráme od 30.4.2024

Darujte pečujícím rodičům energii jít s dětmi do lesa

Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Mezi námi je téměř půl milionu neformálních pečujících. Těch, kteří se starají o své postižené děti, nemocné příbuzné či umírající rodiče. Je to práce nesmírně psychicky i fyzicky vyčerpávající a zejména v případě péče o děti práce s nejasným koncem – co bude, až tu nebudu. Naštěstí se konečně začíná věnovat pozornost i této doposud neviditelné skupině.

V Eduteře víme, jaké služby nabízet, jak podpořit pečující v oblasti vzdělávání a terapie. Jak jim pečování ulehčit a zabránit tak jejich vyhoření, depresím či kolapsu. Bez neformálních pečujících by se český sociální systém zhroutil.

Blíží se léto, které patří pro pečující mezi ta náročnější období – školy a školky jsou zavřené, odlehčujících služeb málo, speciální příměstské tábory pro děti mají omezenou kapacitu a často nedostupné. Tak je péče po většinu času na rodičích. Situace, které pečující rodiče zažívají, jsou pro běžné rodiny nepochopitelné. Bývají často izolovaní, nemají s kým někam jet, protože často děti nesnesou změnu prostředí ani denního režimu. Je těžké jít do zábavních parků, na koupaliště, do muzea – ať už proto, že mnohá zařízení stále nejsou bezbariérová, nebo proto, že děti nevydrží být v klidu, potichu, nebo nedokážou dodržovat všeobecně přijímaná pravidla.

Už jen jít na výlet do lesa, jet vlakem nebo vyrazit za sportem je pro takové rodiny náročné. Ale víme, že to za to stojí, dětem se rozšiřují obzory a rodiče vystoupí ze začarovaného kruhu. Chceme tak rodiny v takových akcích podporovat a pomoci rodičům získat dostatek energie vykročit z komfortní zóny. Nebo naopak dobít energii po náročných výpravách.
 
Ať už jsou to terapeutické programy zaměřené na relaxaci, jóga pro pečující, individuálně nastavená terapie směřující k práci se stresem a vyhořením, nebo podpůrné skupiny umožňující rodičům sdílet své zkušenosti.
 
Finance, které získáme od našich dárců, jdou právě na organizaci takových aktivit, aktuálně například na prázdninové podpůrné skupiny a peer program pro zkušené a začínající pečující rodiče.



Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu