15. září 2024 | Svět dárcovství

Jak pomoci lidem zasaženým povodněmi? Přispějte do otevřených sbírek na Darujme.cz

V Česku nadále probíhají záplavy. Největší množství srážek zaznamenaly Jeseníky, Beskydy a Krkonoše. Kritická situace je hlavně v Moravskoslezském kraji a v severní části Olomouckého kraje. Na řece Opavě ve městě Opava byl překročen průtok stoleté vody. Tisíce lidí musely opustit své domovy a některé obce jsou kvůli zaplaveným silnicím zcela izolovány. Dárci v Česku opět prokazují svou solidaritu, tak jako při krizových situacích v minulých letech, a přispívají do sbírek otevřených na pomoc zasaženým oblastem.

Neziskové organizace na Darujme.cz reagují na aktuální situaci a spouštějí dobročinné sbírky. Všechny otevřené kampaně najdete na www.darujme.cz/povodne

Děkujeme, že pomáháte!


Na tomto místě shrnujeme aktuálně otevřené sbírky, do kterých můžete poslat vaši finanční pomoc:

1. SOS Povodně ČR (Člověk v tísni): Zaměřuje se na okamžitou pomoc lidem postiženým povodněmi. Zajišťuje potraviny, pitnou vodu a základní potřeby. Financuje také obnovu domovů a infrastruktury. Člověk v tísni má dlouholeté zkušenosti s krizovou pomocí a místní komunity podporuje také dlouhodobě.

2. SOS ADRA: Povodně 2024 (ADRA): Poskytuje humanitární pomoc obyvatelům zasaženým povodněmi. Organizace ADRA se zaměřuje na psychologickou pomoc a základní potřeby. Peníze ze sbírky jdou na okamžitou pomoc i obnovu poškozených domů. ADRA také podporuje dobrovolníky, kteří pomáhají na místě. Sbírka se zaměřuje na solidarity a lidskost.

3. Povodně v Česku (Diakonie ČCE): Diakonie ČCE pomáhá především starším a zranitelným lidem. Financuje evakuaci, poskytuje přístřeší a jídlo. Zajišťuje také psychologickou podporu a obnovu komunit. Organizace spolupracuje s místními církvemi a obcemi. Sbírka se zaměřuje na dlouhodobou obnovu po povodních.

4. Povodňové škody Broumovsko 2024 (Agentura pro rozvoj Broumovska, z.ú.) – V rámci aktuálních povodní je Broumovsko jednou z nejpostiženějších oblastí v Královéhradeckém kraji. Sbírkou Agentura pomáhá z místa v místě, rychle a přímo těm nejpostiženějším.

5. Charita pro oběti povodní (Charita ČR): Cílem je okamžitá podpora zasažených oblastí. Poskytuje potraviny, oblečení a ubytování. Charita ČR také organizuje komunitní centra pro postižené obce. Finanční prostředky jsou využívány na opravu škod a sociální pomoc. Podporuje solidaritu a komunitní síťování.

6. Pomoc pro lidi bez domova (Armáda spásy): Sbírka se zaměřuje na bezdomovce postižené povodněmi. Poskytuje základní potřeby jako potraviny, přístřeší a lékařskou péči. Armáda spásy také zajišťuje psychologickou pomoc a sociální služby. Organizace podporuje integraci zasažených lidí zpět do společnosti. Sbírka má cíl pomoci nejzranitelnějším.

7. POMOC PROTI VELKÉ VODĚ – (zdravotnízajištění z.s.): Sbírka pomáhá financovat zdravotní pomoc při povodních. Zaměřuje se na zajištění lékařských týmů a zdravotnických potřeb. Organizace také poskytuje psychologickou podporu a základní služby. Prostředky jsou využívány na obnovu zdravotnické infrastruktury. Cílem je rychlá a efektivní reakce na zdravotní potřeby.

8. Bravantice – pomoc po povodních 2024 (Obec Bravantice ve spolupráci s Nadací Via): Obec Bravantice, ležící na březích říčky Seziny, se v sobotu 14. 9. 2024 z velké části ocitla pod vodou. Zaplaveno bylo asi 80 domů, jejichž obyvatelé nyní zápasí s následky nevyzpytatelného živlu. Mnozí z nich nyní potřebují nově vybavit své domácnosti, pořídit ošacení sobě i dětem. Dlouho nešla elektřina a tudíž přišli lidé i o zásoby. A co je ještě horší, před námi je podzim a zima, a promočené zdivo bude potřeba uměle vysušovat.

9. Pomoc pro českou krajinu a lidi při povodních (Nadace Partnerství): Nadace se zaměřuje na obnovu české krajiny po povodních. Financuje výsadbu stromů, obnovu mokřadů a ochranu přírody. Sbírka také podporuje místní komunity a vzdělávací aktivity. Cílem je dlouhodobě zlepšit odolnost krajiny proti povodním. Nadace klade důraz na ekologickou udržitelnost.

10. Povodně – sbírka na pomoc odstranění následků povodní (Nadace Olgy Havlové): Poskytuje podporu na odstranění škod a obnovu domovů. Nadace se zaměřuje na pomoc lidem se zdravotním postižením a starším občanům. Financuje opravy a dodávky základních potřeb. Podporuje také místní organizace a dobrovolníky. Cílem je pomoc těm nejzranitelnějším skupinám.

11. Povodně 2024 (MAS Sdružení západní Krušnohoří, z.s.): Sbírka na pomoc těm, kteří byli nejvíce postiženi nedávnými povodněmi a vichřicemi. V roce 2021 touto cestou MAS úspěšně pomohla dvěma rodinám ze Stebna na Lounsku, které zasáhlo tornádo, a i letos chce podpořit konkrétní osoby v nouzi. Vybrané finanční prostředky budou rozděleny těm nejpotřebnějším v rámci Ústeckého kraje, podle toho, kolik se podaří vybrat.

12. Naděje pro děti s postižením po povodních (Společnost pro ranou péči): Povodně 2024. Avizované, přesto nečekané. Hanušovice, Nová Ves, Jeseník Mnoho rodin, které vychovávají dítě s postižením v těchto zasažených oblastech přišly o své jistoty. Zůstaly bez elektřiny, pitné vody, hrozí nemoce. Jak si zachovat klidnou hlavu a být oporou pro dítě, které má specifické potřeby? Těžké. Vy všichni můžete pomoci, aby rodiče a děti našli svůj klid a znovu vybudovali své domovy.

Článek budeme průběžně aktualizovat v průběhu následujících dní. Všechny kampaně vždy najdete na Darujme.cz/povodne.

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci