Zachraň jídlo, z.s.


Filantropie a dobrovolnictví Životní prostředí

Paběrkování

Pomozte nám nastartovat paběrkování v dalším regionu! Spolu s dobrovolníky jezdíme sbírat křivou zeleninu a ovoce k pěstitelům. Některé plodiny totiž nevyhovují estetickým nárokům obchodních řetězců nebo je jich velká nadúroda. Proto je zemědělci nemohou udat a zůstávají na poli k zaorání. Ale my je tam nenecháme!

Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
V roce 2019 se nám podařilo nasbírat 18 tun jídla pro tisíce klientů potravinových bank, mezi nimiž jsou i dětské domovy a krizová centra. No a letos se po naší výzvě paběrkování ujmou dobrovolníci z Prahy, kteří už s námi na pole vyjeli a ví, jak zábavné to je.

Paběrkování poblíž Prahy teď díky dobrovolníkům bude žít svým vlastním životem, v začátcích je ale chceme podporovat, jak nejlépe to půjde. Pokud se chcete přidat, neváhejte přispět.

---
Zachraň jídlo je malý tým nadšenců s velkými plány. Rozhodli jsme se, že snížíme plýtvání jídlem. Podle OSN se totiž až třetina všeho vyrobeného jídla na světě vyhodí, což má špatné ekonomické i ekologické důsledky. Uspořádali jsme již řadu happeningů, osvětových kampaní. Osud planety nám není lhostejný.

Dárcovské výzvy k projektu

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Máme radost, že se nám podařilo zapojit Láďu Ziburu a vytáhnout ho s námi na pole! Jelikož je z Českých Budějovic, zapojili jsme ho rovnou do místní buňky. Vyrazili spolu s Kristýnou a jejím týmem na brambory k místnímu pěstiteli!


Brambory jsou docela makačka. Člověk pak alespoň nemusí do posilovny! 

Jídlo nepatří do koše, ale do našeho žaludku! I letos jsme uspořádali jednu větší akci pro veřejnost. Tentokrát jsme nevařili, ale připravili jsme Disco salát! Ze zachráněných salátů a další zeleniny a ovoe jsme ve Stromovce v Praze pohostili přes dvě stovky lidí. Zároveň se účastnici mohli dozvědět něco o nás prostřednictvím našich materiálů, fermentačního workshopu, ale přredevším se mohli sami zapojit do řešení. Koukněte na video!

Náš první letošní výjezd je za rybízem! Spolu s dobrovolníky jsme vyrazili k pěstiteli Pavlovi Rešovi v Bratkovicích. Počasí letošní úrodě opravdu přálo. Za odpoledne naši sběrači nasbírali více jak 40 kg rybízu, který poputuje klientům Potravinové banky v Litoměřicích.


Naši dobrovolníci.


Vyndaváme přepravky z dodávky Potravinové banky v Litoměřiích. Všechny tentokrát asi nenaplníme. Rybíz jde pomalu!

A je to tady! Potravinvová banka v Jižních Čechách vyrazila spolu s dobrovolníky z promítání paběrkovat. Jeden pěstitel brambor z Pejšovy Lhoty pro ně měl připravených pět tun brambor z loňské sklizně. Na první výjezd slušný úlovek! 

Uspořádali jsme promítání v Českých Budějovicích. Naším cílem bylo přilákat potenciální koordinátory pro paběrkování. Přišlo více jak padesát lidí, kteří s námi po filmu diskutovali nejen o tom, jak zachraňovat křivou zeleninu z pole! Doplnila nás báječná potravinová banka v Jižních Čechách! Stay tuned!


Cestou jsme se také zastavili u několika pěstitelů a mapovali jsme možnosti pro paběrkování v Jižních Čechách. 


Zastavili jsme se také na Jihočeské univerzitě v místním pivovaru domlouvat spolupráci. Tamní sládek totiž umí uvařit pivo z chleba! 

Paběrkovací sezóna 2017 je oficiálně zahájena!

S dobrovolnicemi jsme vyrazili na farmu Hanka Mochov - pěstujeme zeleninu, kde na nás čekali mrkve, kedlubny, cibule a zelí. Během dvou a půl hodin jsme nasbírali a zachránili více jak půl tuny této skvělé zeleniny, která putuje klientům Potravinová banka Praha :: Dáváme jídlu druhou šanci.

Až 20% ovoce a zeleniny je vyřazováno kvůli nárokům na vzhled. Pro další informace k této probelmatice koukněte na náš web www.jsempripraven.cz.

Pokud se budete chtít se provětrat, "zašpinit ruce" a zaposilovat s bednama plných kedlubnů, přidejte se na náš mailing list dobrovolníků, kde se dozvíte informace o dalších výjezdech pro paběrkování: www.zachranjidlo.cz/pridej-se


Darovací certifikáty.

Kupte si darovací certifikát a pomozte nám dostat tuny mrkvní, kedluben, dýní a další zeleniny tam, kam patří – lidem na stůl.


Díky tomuto certifikátu posbíráme na poli 100 kg mrkví, z níž se dá uvařit 400 porcí jídla. To vše se dá zrealizovat za Váš dar 350 Kč.

Díky tomuto certifikátu posbíráme na poli 300 kg kedluben, z níž se dá uvařit 1200 porcí jídla. To vše se dá zrealizovat za Váš dar 500 Kč.

Díky tomuto certifikátu posbíráme na poli 500 kg dýní, z níž se dá uvařit 2000 porcí jídla. To vše se dá zrealizovat za Váš dar 1 000 Kč.

Založení projektu

Jen tak dál, má to smysl. Držím palce!

Kristýna Klimešová

Diky za super iniciativu.

Rostislav Moric