Nadace Partnerství


Osvěta a poskytování informací Životní prostředí

Strom roku

Svým darem podpoříte péči o vzrostlé stromy v ČR. Každý Váš dar nyní minerální voda Ondrášovka zdvojnásobí! Stromy jsou nezbytnou součástí našich životů. Mírní letní vedra, umožňují nám zhluboka se nadechnout, pomáhají tlumit klimatické změny a spojují nás, obyčejné lidi. Proto bychom je měli chránit a náležitě o ně pečovat.

Darujte a podpořte péči o stromy 💚

S Vaší pomocí můžeme díky správné péči zachránit nejeden strom před pokácením.
132 458 Kč

přispělo

239 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

Přispějte na péči o stromy. Každý Váš dar minerální voda Ondrášovka zdvojnásobí!

100 % VAŠEHO DARU PUTUJE NA PÉČI O STROMY V ČESKÉ REPUBLICE
Vzrostlé stromy potřebují naši pomoc. S péčí odborníků tu s námi mohou být další desítky i stovky let. Často stačí málo, abychom je zachránili před pokácením a mohli si dál užívat jejich stín i krásu. Přidejte se ještě dnes a pečujte o ně s námi.

Aby měl Váš dar ještě větší dopad, Ondrášovka letos zdvojnásobí každý Váš příspěvek. Jak to funguje? Darujete třeba pětistovku, Ondrášovka přidá druhou. Na péči o stromy tak díky Vám poputuje 1 000 Kč. 
300letá Hrušeň hnilička získala arboristické ošetření, díky kterému tu s námi může být klidně dalších 100 let. Pomozte nám zajistit delší život i pro další stromy!

Kam přesně směřuje Vaše pomoc?

Díky Vašemu příspěvku dokážeme zajistit například:

  • PÉČI PRO SOLITÉR V POLI 🌾
Strom uprostřed pole čelí těžkým podmínkám. Darujte a dopřejte mu arboristické ošetření, aby mohl lépe hospodařit se svou energií a odolával chorobám. On Vám to jistě oplatí svojí krásou a stínem po mnoho dalších let.

  • OŠETŘENÍ PAMÁTNÉHO STROMU 🤝
I malý příspěvek pomůže zachovat památný strom pro další generace. Každý potřebuje jinou péči a právě tu mu svým darem můžete dopřát. On tu pak bude třeba dalších 100 let!

  • VÝŽIVU PRO STROM VE MĚSTĚ 🏙️
Stromy v ulicích často trpí nedostatkem živin. Díky Vašemu daru dokážeme provzdušnit jejich půdu a dostat tak k jejich kořenům více vláhy i životně důležitých látek.

  • LÉČEBNOU KÚRU PRO STROM V ALEJI 🌳
Aleje odjakživa zkrášlují a chrání naši krajinu. Slouží nám i drobným živočichům. Musíme o ně však pečovat. Váš dar pomůže zajistit odborné prořezání nebo ochranu proti škůdcům.
Díky darům z hlasování se do rukou odborníků dostala například i majestátní 400letá Novoveská lípa. Její koruna byla plná jmelí a její statická stabilita narušená kvůli dutému kmeni. Nic co by nezpravila ozdravná kúra!

Vláďa Kořen vás vítá u letošního ročníku ankety Strom roku. Podívejte se, jakou péči získala letos na jaře například lípa v Nepomyšli👇

Proč právě stromy potřebují Váš příspěvek?

Vzrostlé stromy fungují jako přírodní klimatizace. Pomáhají nám vyrovnat se s vlny veder, sucha nebo s přívalovými dešti. Zlepšují kvalitu půdy a pomáhají nám hospodařit s vodou v krajině. Kromě toho odjakživa spojují komunity lidí, kteří je mají rádi. Za to vše si zaslouží náležitou péči i ochranu.

Jak s námi pomáháte v
Nadaci Partnerství?

  • OŠETŘUJEME STROMY
  • PODPORUJEME KOMUNITY
  • UPOZORŇUJEME NA OHROŽENÉ STROMY
  • JEDNÁME S POLITIKY


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Vítězové ankety Strom roku 2023 dostali svá ošetření a potřebnou péči. 

Děkujeme všem podporovatelům dárcovské sbírky Strom roku, díky které s námi pomáháte komunitám po celém Česku pečovat o jejich oblíbené stromy. Jen díky podpoře dárců, jako jste vy, můžeme pokračovat v naší mnohaleté misi. Kromě poděkování pro vás máme skvělou zprávu:

Do rukou arboristů se dostala vítězná Hruška v širém poli. Kromě toho letos proběhly odborné zásahy věnované komunitám, které své stromy dostaly na stříbrnou a bronzovou pozici: v Nepomyšli a Sulíkově.

Zdravotní stav mrákotínské hrušně není nejlepší a odborné ošetření by mělo značně prodloužit její život. Arborista Zdeněk Kovářík popisuje: „U hrušně jsme provedli lokální redukční řez pro posílení stability kosterních větví pomocí stromolezecké techniky. Cílem ošetření je především zlepšení statiky jednotlivých částí koruny a tím zlepšení perspektivy dožití stromu,“.

Komunitám do severočeské Nepomyšle a do jihomoravského Sulíkova putovalo ošetření kořenovou injektáží. Z toho se mohla těšit 400letá sestra loňské bronzové Lípy na školní zahradě a lípa na návsi v Nepomyšli. Péče v podobě výživy přímo ke kořenům pomůže oběma stromům lépe zvládat extrémy teplot, zlepší se jejich zdravotní stav i obranyschopnost do budoucna. Díky tomu budou pomáhat lidem ještě pěknou řádku let.

Každý Váš příspěvek je nepostradatelným dílkem v našem společném úsilí. Setkání s lidmi, kteří díky němu získali ošetření pro svůj strom, je nepopsatelné a přáli bychom Vám je zažít společně s námi. 

Ještě jednou děkujeme za Vaši podporu a těšíme se na Vás u letošní přehlídky výjimečných stromů Česka.

Tým Strom roku

Založení projektu

Važme si krásných starých stromů!

Pavla Doležalová
300 Kč

Stromy, nejkrásnější a nejlepší přátelé....kéž se jim daří!

Jitka Filipcová
2 000 Kč

Krásná hruška zvaná Prajzovská je i v poli nad obcí Hostišová / okres Zlín /. Není k ní přístup ale je vidět při vycházce okrajem lesa kde je i velikonoční křížová cesta , kterou dojdete k rozhledně Strážná s hospůdkou...

Jana Burešová
300 Kč

Děkujeme za Váš dar i tip!

Nadace Partnerství