Nadace České spořitelny


Kultura, umění a historie Regionální a komunitní rozvoj

Dokážeme víc: Obnova pamětního křížku

Snad každý „Stebeňák“ nebo i jen ten, kdo někdy navštívil Stebno ze strany od Petrohradu, si bez pochyby všiml léta zanedbávaného kříže na oprýskaném podstavci. Nejedná se o kulturní památku, ale má své kouzlo a svou historii. Rádi bychom se pokusili mu navrátit jeho původní podobu, a proto vám budeme vděčni za jakoukoli finanční podporu, kterou přispějete k jeho obnovení.

vybíráme od 5.6.2023

Zdvojnásobení částky

Každou korunu, kterou přispějete, nám Nadace České spořitelny zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč.
24 800 Kč
vybráno 50 % z 50 000 Kč

přispělo

13 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Na horním konci Stebna u cesty směrem na Petrohrad stojí nedaleko smírčího kříže pamětní kříž, o jehož historii toho sice příliš mnoho nevíme, ale vzhledem k tomu, že každý starousedlík vám řekne, že tam stojí od nepaměti, má i tento nevelký křížek nepochybně svou minulost spojenou s naší obcí. Kdy, za jakým účelem a proč byl právě v těchto místech postaven, dnes už zřejmě nikdo netuší. Díky plánované restaurátorské obnově je však šance, že po odstranění štukového nánosu, jež byl v době nedávno minulé kýmsi použit za účelem „rádoby“ opravy léty oprýskaného díla, se odpověď dozvíme. Že nejde z naší strany jen o plané sliby, je možné se přesvědčit na vlastní oči při procházce obcí i jejím okolím. K vidění zde jsou obnovené památky jako např. socha sv. Jana Nepomuckého, socha Odpočívajícího Krista, Křížku nad Stebnem, Obnovený památník obětem povodní z roku 1872 a jiné. Nemáme však v úmyslu památky jen restaurovat, ale rovněž zpřístupňovat cesty, které k nim vedou. Asi zatím největším projektem v tomto roce jsou nové schody a výroba nové lávky přes Podvinecký potok právě u zmíněného pomníku.
Projekt byl podpořen v programu Dokážeme víc, který organizuje Česká spořitelna spolu s Nadací Via. Každou korunu, kterou darujete, nám Nadace ČS zdvojnásobí až do výše 20.000,- Kč.

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Ráda přispějí na dobrou věc.

Jiřina Horváthová
200 Kč