Rokytka žije, z. s.


Životní prostředí

Podpořte iniciativu za záchranu unikátního přírodního parku Smetanka

Rekreační plochy podél říčky Rokytky jsou jedním ze skvostů východní části Prahy, přesto je údolí biokoridoru malebné říčky postupně s probíhající intenzivní výstavbou vytěžováno zájmy developerů. Rozvojové území Vysočan a Hloubětína má přes 200 hektarů a plánovaný počet až 50 tis. obyvatel, pro které je právě údolí Rokytky místem k rekreaci. Územím vede množství nových i revitalizovaných cyklostezek a pěších tras, což stojí nemalé investice v řádech desítek milionů Kč z veřejných rozpočtů. Klenotem v území je historický a památkově chráněný obloukový viadukt, který dává okolí nádech podobný tomu v Lednickém areálu na Moravě. Správa železnic se rozhodla viadukt a jeho bezprostřední okolí, tedy i břehy Hořejšího rybníka, využít pro nové železniční přemostění s masivními betonovými pilíři, necitlivě tím zdevastovat okolí včetně přilehlé piknikové louky i místních cyklostezek a navíc vymýtit 20 hektarů přilehlých lesů a zeleně. Ani po mnoha letech se nepodařilo řádně doložit podstatu veřejného zájmu a studii proveditelnosti s popisem alternativních řešení a jejich přínosů a ztrát v území.

vybíráme od 30.5.2024

Děkujeme za podporu iniciativy za záchranu přírodního parku Smetanka

0 Kč
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Revitalizace okolí říčky probíhá současně s intenzivní bytovou výstavbou už zhruba 20 let, nejoceňovanější část v rámci Prahy 9 se nachází na jih od Poděbradské, kde Rokytka byla doplněna rybníčky v místě původního koupaliště z předrevolučních let, cenný Hořejší rybník byl vyčištěn a revitalizován, vznikla také jedinečná přírodní meandrová louka v srdci parku Smetanka, který byl vyhlášen chráněným územím v roce 2010. Po pár letech odborníci hlásí nárůst počtu přítomných druhů včetně chráněných i kriticky ohrožených. Najdeme tu hnízda ledňáčků, loviště volavky, ale i působiště slepýše křehkého, káněte lesního i chráněného bobra evropského.

Územím vede množství nových i revitalizovaných cyklostezek a pěších tras, což stojí nemalé investice v řádech desítek milionů Kč z veřejných rozpočtů. Klenotem v území je historický a památkově chráněný obloukový viadukt, který dává okolí nádech podobný tomu v Lednickém areálu na Moravě.

Rekreační plochy podél říčky Rokytky jsou jedním ze skvostů východní části Prahy, přesto je údolí biokoridoru malebné říčky postupně s probíhající intenzivní výstavbou vytěžováno zájmy developerů. Rozvojové území Vysočan a Hloubětína má přes 200 hektarů a plánovaný počet až 50 tis. obyvatel, pro které je právě údolí Rokytky místem k rekreaci.

Jako místní obyvatelé silně dotčení tímto rozhodnutím reagujeme na projekt vyjádřením nesouhlasu, upozorněním na nejasný záměr výstavby, nepřiměřené nevratné ztráty v cenné přírodní rekreační lokalitě, ale také zničení unikátního rázu krajiny obklopující historický viadukt.

Naše úsilí směřujeme k minimalizaci zbytečných zásahů do krajiny a přírodní rovnováhy a k důslednému přehodnocení konceptu projektu nezohledňujícího nejen 20 let revitalizací, ale ani okolní obytnou čtvrť o desítkách tisíc obyvatel, která vznikla v průběhu příprav projektu. Žádáme také prokázání dostatečně silného veřejného zájmu, který vedl k udělení výjimek v procesu EIA.

V každém případě bychom však rádi zachovali unikátní podobu a příběh tohoto úchvatného místa Prahy dokud je ještě v plné své kráse a vyzýváme tak širokou veřejnost, pamětníky, urbanisty, architekty, krajináře, fotografy, dokumentaristy, novináře i nadšence, aby se do této iniciativy zapojili a pomohli tak unikátní ráz a krásu krajiny zmapovat a zdokumentovat, než bude nadobro změněno k nepoznání.

V dalších měsících plánujeme další zajímavé akce - 6.6. pořádáme komentovanou procházku s p. Ing. Karneckim z odboru ochrany prostředí HMP, kterou bychom rádi zopakovali i s architekty - krajináři, oslovili jsme spolek Darwin zaměřený na aktivity pro děti v oblasti ochrany přírody, zkušeného Jakuba…, který velmi poutavě pořádá komentované procházky se zaměřením na historii, na léto pro rodiny s dětmi připravujeme znalostní kvízovou trasu v okolí meandrů Rokytky, na podzim orientační běh pro celou rodinu vhodný i pro kočárky a čtyřnohé běžce.

V případě, že se chcete do této iniciativy zapojit aktivně nebo ji jakkoli podpořit, napište na mail info@parkzahradky.cz
Více informací o projektu na stránkách www.parkzahradky.cz a fb Rokytka žije.




Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu