Ekumenická síť Společný domov, z.s.


Regionální a komunitní rozvoj Životní prostředí

Doba stvoření 2024 ve Velkých Bílovicích

Doba stvoření je každoroční křesťanská oslava, při níž se křesťané různých denominací společně modlí a odpovídají na nářek stvoření: ekumenická rodina po celém světě se sjednocuje, aby naslouchala a pečovala o společný domov. Slavení začíná 1. září, v Den modliteb za péči o stvoření, a končí 4. října, v den památky svatého Františka z Assisi, patrona ekologie, kterého si váží křesťané napříč denominacemi.

Podpořte oslavu Doby stvoření ve Velkých Bílovicích

vybráno 8 % z 40 000 Kč

zbývá

115 dní
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Podpořte akci ve Velkých Bílovících pořádnou v rámci oslav doby stvoření, která probíhá každý podzim. Součástí programu je přednáška římskokatolického kněze a biologa Marka Orko Váchy „Krajina, zrcadlo duše (Křesťanství, ekologie a ochrana přírody)“, diskuse a mše, ekumenická modlitba, zahradní posezení s občerstvením a meditativní procházka v lokalitě soutoku Moravy a Dyje (plánovaná CHKO Soutok).

Facebookové stránky Žít Laudato si na Slovácku
Facebookové stránky Společného domova

Doba stvoření 2024


Tématem letošní Doby stvoření je "Doufat a jednat se stvořením“ a jejím symbolem je obraz prvních plodů naděje, který odkazuje k listu Římanům 8, 19-25.

List Římanům 8, 22 představuje stvoření jako matku, která sténá v porodních bolestech. Svatý František z Assisi v Chvalozpěvu stvoření nazýval Zemi naši sestrou a matkou. Doba, v níž žijeme, nám ukazuje, že se k Zemi nevztahujeme jako k Stvořitelově daru, ale chápeme ji spíše jako zdroj, který je možně využít. Stvoření sténá kvůli našemu sobectví a našemu neudržitelnému jednání, kterým ho poškozujeme. Spolu se sestrou matkou Zemí naříkají tvorové všech druhů, včetně lidí, protože naše ničivé jednání způsobuje klimatickou krizi, ztrátu biodiverzity a lidské utrpení, které je součástí utrpení stvoření.

A přece nás stvoření učí, že v útrapách je přítomná naděje, čekání lepší budoucnosti (srov. Řím 8, 20-21). "Doufat" v biblickém kontextu neznamená tiše stát, ale spíš naříkat, křičet a aktivně usilovat o nový život uprostřed zápasu.
Jsme povoláni, abychom uctívali Stvořitele spolu se stvořením a společně tvořili budoucnost založenou na aktivní naději. První plody naděje se mohou zrodit jen ze spolupráce se stvořením. Jako při porodu dítěte procházíme obdobím intenzivní bolesti, z níž se však rodí nový život.

Doufáme, že letošní Doba stvoření nás obnoví a sjednotí jedním křtem a povoláním pečovat o náš společný domov.

Oficiální stránky Seasson of Creation: https://seasonofcreation.org/
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu