Hospic svatého Lazara, z.s.


Hospicová a paliativní péče

Rodina a přátelé Petra Hory podporují Hospic svatého Lazara

„Není nic vznešenějšího než duše, která se obětovala pro druhé a přinesla jim pomoc v jejich největší nouzi.“ Seneca

Děkujeme vám za vaši laskavost a podporu v této chvíli. Váš dar bude mít trvalý dopad na životy mnoha lidí.

V posledních měsících života se o našeho milovaného Petra Horu s nesmírnou péčí staral tým Hospicu svatého Lazara v Plzni. Jejich oddanost, laskavost a empatie byly pro nás v této těžké době neocenitelnou oporou. Namísto květinových darů bychom vás chtěli srdečně požádat, abyste zvážili finanční příspěvek pro tento hospic. Vaše dary pomohou pokračovat v poskytování péče a podpory dalším rodinám, které se ocitají v podobně náročné situaci.
0 Kč
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

Příběh založení letecké záchranné služby


Petr Hora se narodil 17. června 1945 v učitelské rodině ve Svojšíně, kde strávil své dětství. Jeho rodiče, Marie a Dalibor Horovi, mu přesto umožnili získat kvalitní vzdělání, díky čemuž mohl absolvovat střední školu ve Stříbře, kterou zakončil maturitou.
Studium a profesní začátky. V 60. letech vystudoval lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni, kde se již tehdy pod vedením docenta MUDr. Mináře věnoval oboru anesteziologie a resuscitace. Již během studia získal neocenitelné zkušenosti, které později uplatnil při zakládání anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO) v nemocnici v Plané u Mariánských Lázní.

Profesní růst a inovace. Po promoci založil oddělení ARO v nemocnici v Plané, kde se v roce 1973 stal nejmladším primářem ARO v České republice. Jeho oddanost oboru a inovativní přístup mu brzy přinesly skvělé renomé. V 80. letech založil Rychlou lékařskou pomoc (RLP) při ARO v Plané a začal uvažovat o letecké záchranné službě, která by efektivně řešila potřebu rychlého zásahu v rozlehlém Plzeňském a Karlovarském kraji.

Založení letecké záchranné služby. Po letech příprav byla 16. července 1990 zahájena letecká záchranná služba z letiště Mariánské Lázně Skláře. Po úspěšném zkušebním provozu převzala tuto službu armáda České republiky, což vedlo k zahájení provozu z letiště Plzeň Líně v roce 1991. Petr Hora se stal podplukovníkem a hrál klíčovou roli při rozvoji této služby, která se stala základem moderní letecké záchranné služby AČR.

Rozvoj a vrchol kariéry. V 90. letech a počátkem 2000. let pokračoval rozvoj letecké záchranné služby Kryštof 7 s moderními vrtulníky Sokol W-3A v úzké součinnosti s nově budovaným EMERGENCY ve Fakultní nemocnici v Plzni. Petr Hora ukončil svou kariéru v hodnosti plukovníka a na konci kariéry přispěl k vytvoření Centra letecké záchranné služby, které nyní zajišťuje nejen záchranné operace s vrtulníky, ale i repatriace vojáků ze zahraničních misí velkými dopravními letadly.

Závěr kariéry a zdraví. I po odchodu z armády pokračoval ve službě jako člen Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje. Bohužel, od roku 2012 se potýkal s vážnými zdravotními problémy, které měly přímou souvislost s jeho náročnou profesí. Po půlročním boji s rakovinou jí nakonec podlehl 3. července 2024.

Osobní život a rodina. Petr Hora miloval vážnou hudbu, fotografii a stavební práce. Jeho manželka Pavla byla dětskou zubní lékařkou. Syn Petr, společně s manželkou Gabrielou, vybudoval Kliniku MEDICAL BEAUTY a vede Centrum precizní 5P medicíny. Dcera Pavla je také zubní lékařkou.

Závěr. Petr Hora byl významnou osobností české letecké záchranné služby, jehož inovace a odhodlání zachraňovat životy zanechaly trvalý odkaz. Jeho život a práce jsou inspirací pro všechny, kteří chtějí pomáhat druhým a přinášet pozitivní změny. 

Petr Hora říkal: „Úspěšná záchrana je výsledkem kombinace co nejlépe vyškoleného záchranného týmu  a špičkových technologií, které společně tvoří vysoce efektivní celek.“ Tento princip, formulovaný Horou již před lety, stále zůstává základem aktivit LZS Kryštof 7, která neustále investuje do nejnovějších školení, postupů a technologií, aby zajistila co nejlepší péči o pacienty.

V posledních měsících života se o našeho milovaného Petra Horu s nesmírnou péčí staral tým Hospicu svatého Lazara v Plzni. Jejich oddanost, laskavost a empatie byly pro nás v této těžké době neocenitelnou oporou.

Namísto květinových darů bychom vás chtěli srdečně požádat, abyste zvážili finanční příspěvek pro tento hospic. Vaše dary pomohou pokračovat v poskytování péče a podpory dalším rodinám, které se ocitají v podobně náročné situaci.

Děkujeme vám za vaši laskavost a podporu v této chvíli. Váš dar bude mít trvalý dopad na životy mnoha lidí.

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu