FOR4EST z. s.


Životní prostředí Zvířata

Obnova lesního potoka a tůní pro zvěř

V rámci akcí Čistý les plánujeme vyčistit koryto lesního potoka a tůní ze kterých se napájí ptáci, lesní zvěř a kromě jiných živočichů se v nich také množí vzácný a ohrožený mlok skvrnitý. V okolí bychom chtěli vysadit nové dřeviny, které by tůním a živočichům poskytovaly stín a snižovaly by odpařování vody.

vybíráme od 22.8.2024

Obnova lesního potoka a tůní

V rámci akcí Čistý les plánujeme vyčistit koryto lesního potoka a tůní ze kterých se napájí ptáci, lesní zvěř a kromě jiných živočichů se v nich také množí vzácný a ohrožený mlok skvrnitý. V okolí bychom chtěli vysadit nové pionýrské dřeviny, které by tůním poskytovaly stín snižující odpařování vody.
411 Kč

přispěli

4 lidé
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Na jednom našem oblíbeném lesním místě, kde při akcích Čistý les pravidelně uklízíme odpadky teče potok, který vytváří malé tůňky, ze kterých se napájí ptáci, lesní zvěř a kromě jiných živočichů se v nich také množí vzácný a ohrožený mlok skvrnitý.  



Koloběh života v lese fungoval jak má… až do té doby než přišla kůrovcová kalamita v roce 2019. Celé okolí potoka bylo bohužel zalesněno smrkovou monokulturou a tak krásné místo poskytující stín a příjemné klima bylo během dvou let poseto mrtvými stromy, polomy, odpadem kůry, suchých větví, která padaly na zem i do potoka. 

Potok od té doby chřadně, vody ubývá, tůně jsou pod nánosem větví, nemají potřebný průtok, takže přívalové deště, kterých je stále více,  je ještě více zanášejí. Lesní zvěř a ptáci přišli o krásná přírodní napajedla a mloci se musí spokojit s pár místy, kde se ještě vůbec dá k vodě dostat ☹.


Proto jsme se rozhodli s tím něco udělat, ale jsou na to potřeba finance. Pokud Vám není lhostejné, co se děje s naší krajinou a chtěli byste náš záměr podpořit, budeme Vám velmi vděční nejen my, ale určitě i všichni lesní obyvatelé 😊. 

Vybrané peníze bychom využili na celkovou revitalizaci potoka a tůní, technické zajištění (prořezy větví, lesní a úklidové práce), založení několika svejlů pro zadržování vody v krajině v okolí potoka, výsadbu nových stromů a práce dendrologa. V okolí tůní bychom totiž chtěli vysadit také nové pionýrské dřeviny, které by v krátké době poskytovaly stín a snižovaly odpařování vody, ale i dlouhověké listnáče stínící potok v budoucích letech.

Více informací o našich aktivitách najdete na www.cistyles.cz

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu