Nadace ADRA - adventistická nadace pro pomoc a rozvoj


Děti, mládež, rodina Sociálně znevýhodněné skupiny

Pomoc pro Dorianka Příborského

Dorianek se narodil v listopadu roku 2023 jako zdravé a spokojené miminko. Po několika měsících však přišla rána, chlapečkovi byla diagnostikována spinální svalová atrofie prvního typu.

vybíráme od 29.8.2024
4 221 Kč

přispělo

14 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Brzy po narození maminka začala pozorovat, že se chlapeček málo hýbe. Lékaři ji uklidňovali, že je jen pomalejší a vše dožene. Dorianek ale nezvedal hlavičku, nepásl koníky, velmi slabě hýbal s nožičkama. Bohužel ani postupem času žádná změna v jeho vývoji stále nepřicházela. Po domluvě s doktorkou začalo dvouměsíční kolečko vyšetření - ortoped, rehabilitace, neurolog, genetika. Sérii vyšetření Dorianek odstonal zápalem plic.

A pak přišla rána. Doriankovi byla diagnostikována spinální svalová atrofie prvního typu, což je onemocnění, při kterém postupně ubývá svalstvo, a tím se zhoršuje schopnost pohybu. Byl ihned hospitalizován a v dubnu mu byl podán poprvé lék na zastavení nemoci. Lék musí dostávat každý den ve stejný čas, po zbytek života. Pokud by lék nebyl podáván, Dorianek by podlehl následkům nemoci do věku 2 let.


Chlapeček v současné době není schopen dýchat sám, potřebuje pomoc plicního ventilátoru. Má také zavedou PEG sondu na podávání potravy přímo do žaludku. Rodiče i přes nepříznivé prognózy lékařů doufají, že obou zařízení se chlapeček v budoucnu zvládne zbavit.

V tuto chvíli rodičům chybí prostředky na úhradu neurorehabilitací, rehabilitačních a zdravotních pomůcek a odlehčovacích služeb.

Své dary můžete posílat také bankovním převodem na účet veřejné sbírky Nadace ADRA č. 57333375/0300, variabilní symbol 282. Děkujeme vám. .

Nadace ADRA podporuje Dorianka od srpna 2024.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu