Česká společnost ornitologická - Jihomoravská pobočka


Životní prostředí Zvířata

Podpora kampaně proti lanovce v Brně

Plánovaná brněnská lanovka z Pisárek do kampusu je sebeúčelným projektem mrhajícím veřejnými financemi (cena skoro 1 miliarda korun). Nedává smysl z dopravního ani ekonomického hlediska. Přitom startovní i cílová zastávka jsou výborně dostupné jinými přímými dopravními spojeními MHD (trolejbus, tramvaj). Mimo to by měla její výstavba významný negativní vliv na skoro třicet zvláště chráněných druhů ptáků a přímo by ohrozila nocoviště havranů a kavek s cca 10000 nocujících jedinců. Našim cílem je tento kontroverzní projekt zastavit.

vybíráme od 8.9.2024

Přispějte na kampaň proti lanovce v Brně.

Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Stejně jako mnoho občanů Brna nechceme, aby se zbytečná lanovka v Brně stavěla. Věříme, že pokud bude město Brno pečovat o svou zeleň a přírodní hodnoty, tak tím na rozdíl od tohoto pochybného projektu skutečně přispěje ke kvalitnímu životu svých obyvatel.

O problematice celé kauzy z různých úhlů pohledu byl natočen pořad ČT Nedej se!, ke shlédnutí zde.

Co byste o plánovaném projektu měli vědět:


  • Lanovka z dopravního ani ekonomického pohledu nedává smysl.
Podívejte se na krátké video, které shrnuje dopravní a ekonomické aspekty plánovaného projektu.
 

  • Doposud nebyla vypracována studie proveditelnosti, ačkoliv je již vydáno stavební povolení (nyní pozastaveno soudem).

  • Během procesu povolování stavby nebyl dostatečně, ne-li vůbec, posouzen vliv stavby na chráněné druhy. A právě riziko, že stavba může nevratně ovlivnit zdejší biotop vedla soud k tomu, že naší žalobě přiznal odkladný účinek. 
 
  • Pozemky, které jsou pro stavbu strategické vlastní mj. významný donátor ANO a majitel firmy, která projekt vytvářela.

Více například v článku serveru Seznam zprávy 

 
  • Projekt významně naruší životní prostředí zvláště chráněných druhů ptáků.
Zájmové území patří mezi nejvýznamnější ornitologické lokality v rámci celého Brna, byl zde zjištěn výskyt více jak 80 ptačích druhů. Mezi druhy ohrožené stavbou lanovky patří například kavka obecná, kvakoš noční, nebo morčák velký (na obrázku níže).


Video s dalšími druhy a popisem území zde
 

  • Realizací záměru by velmi pravděpodobně došlo k zániku největšího nocoviště havranů a kavek na jižní Moravě.
Přímo v trase plánované lanovky se nachází i největší a poslední velké zimní nocoviště havranů polních a kavek obecných na jižní Moravě, jejichž počty se zde v posledních zimách pohybují až kolem 15 tisíc ptáků. Tito ptáci na Brněnsko přilétají v zimním období z dalekých hnízdišť v Rusku a Bělorusku a na nocování se k nim připojuje i celá hnízdící brněnská populace silně ohrožených kavek. Nocování velkých hejn těchto druhů je z širšího okolí Brna známé více než 100 let, přičemž od zimy 2011/12 existuje dotčené nocoviště v oblasti Riviéry.

Odkaz na video zachycující fenomén nocoviště zde 

 
  • Plánovaný projekt lanovky by významně a nevratně poškodil přírodní charakter dotčeného území. 
Oblast svahů nad Riviérou na pravém břehu řeky Svratky, která je záměrem přímo ohrožena, zahrnuje nejrozsáhlejší lesní porosty v blízkosti centra města. Toto území je proto v současnosti velmi atraktivní a obyvateli Brna vyhledávanou přírodní lokalitou, především díky jejímu klidovému charakteru. Jde o přírodní oázu uprostřed zástavby a hlučných dopravních tepen, která slouží pro rekreaci, sport i pobyt v přírodě.



Vybrané peníze budou využity na provozní náklady kampaně, jako jsou například náklady na elektřinu na veřejných akcích, tvorba informačních letáků, jejich tisk a kopírování, kancelářský materiál, cestovné a administrační náklady.

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu