ROZALIO - Rodiče za lepší informovanost a svobodnou volbu v očkování, z. s.


Děti, mládež, rodina

Sousedské dětské skupiny pro všechny děti bez podmínek

Poslanecká sněmovna nyní projednává novelizaci zákona o poskytování péče o dítě v dětské skupině, která nově zavádí vznik sousedských skupin pro max. 4 děti. MPSV se tímto snaží efektivně řešit nedostatek míst v MŠ a podpořit rodiče v návratu do práce. Rozalio usiluje, aby přijetí dítěte do skupiny nebylo podmiňováno očkováním.

vybíráme od 20.9.2024
0 Kč
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Sousedské dětské skupiny budou zřizovat vesměs fyzické osoby v místě svého bydliště. Je neopodstatněné podmiňovat docházku do skupinky s max. 4 dětmi očkováním. Pečující osoba bude hlídat většinou děti ze svého nejbližšího okolí, které se spolu běžně stýkají, a bude také osobně znát jejich rodiče. 

Do sousedské dětské skupiny může být přijato dítě už ve věku půl roku, kdy očkování ještě probíhá. Pečující osoba by se tak musela domáhat potvrzení o pokračujícím očkování a v případě, že dítě nebude naočkováno v termínu, ho vyloučit kvůli hrozbě pokuty. To by nevyhnutelně vedlo k narušení vztahů s rodiči dítěte a také k finanční ztrátě pečující osoby.

Požadovat, aby pečující osoba kontrolovala stav očkování svěřených dětí, je tedy z výše uvedených důvodů velmi nevhodné.

Proto se nyní, kdy se sousedská dětská skupina legislativně ukotvuje, zasazujeme o to, aby podmínky pro přijetí dětí byly co nejjednodušší, nediskriminační a pro pečující osoby přehledné bez hrozeb.

Komunikujeme s politiky, zástupci ministerstev, výbory Poslanecké sněmovny, koordinujeme dobrovolníky k obcházení poslanců, připravujeme pozměňovací návrhy, spustili jsme petici (k podpisu ZDE). 

Podpořte naši práci finančním darem. I malé částky mohou přispět k velkým věcem. Děkujeme!

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Rozeslali jsme médiím a zveřejnili jsme tiskovou zprávu k petici ZDE.

Zveřejnili jsme petici za přijímání dětí do sousedských dětských skupinek bez podmínky očkování. Podepište ji také ZDE.

Založení projektu