NADACE LEONTINKA


Děti, mládež, rodina Lidé s postižením

Asistenční pejsek pro Janu s Downovým syndromem

Pomozte nám vycvičit asistenčního pejska pro 16letou ukrajinskou slečnu Janu s Downovým syndromem. Psí pomocník by Janu doprovázel na všech jejích cestách a zajistil, že bude vždy v bezpečí. Výcvik asistenčního pejska stojí 350 tisíc korun i více, což je obrovská částka. Když se ale spojí velké množství dobrých lidí se ❤ na tom pravém místě, není nic nemožné!

vybíráme od 23.10.2024
0 Kč
vybráno 0 % z 250 000 Kč

zbývá

249 dní
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Janě je 16 let a pochází z ukrajinského Charkova. I když se narodila s Downovým syndromem, byl její život doma na Ukrajině plný nejrůznějších aktivit. Jana vystudovala obecnou školu s pomocí asistenta pedagoga, naučila se dobře číst a počítat. Ve škole měla mnoho kamarádů a byla šťastná, jak popisuje její maminka. Ráda také plavala, malovala, navštěvovala hudební klub a dokonce hrála i fotbal s týmem dívek s postižením ve slavném fotbalovém klubu Šachtar.

Když se rodina v roce 2022 přestěhovala kvůli probíhajícímu válečnému konfliktu do České republiky, zůstala Jana bez všech svých kamaradů a aktivit, na které byla zvyklá. Našla si ale nový koníček, cyklistiku, a několikrát týdně jezdí s tatínkem na vyjížďky. Ráda chodí také na procházky, ve svém věku by už ale chtěla také být co nejvíce samostatná. Na procházky bez doprovodu jí ale rodiče nechtějí pouštět, protože Jana je občas na cestách neopatrná a, pokud se ztratí, nebude se moci zeptat na cestu. Jana nemluví česky a má problémy s komunikací.

Jana nedávno napsala: "Láska je, když opravdu chceš štěstí pro svého milovaného a jsi v tom štěstí."  Rodiče by Janě moc rádi dali více svobody, ale zároveň zajistili její bezpečí. Proto rodina sní o novém kamarádovi a pomocníkovi - asistenčním pejskovi. Mohli by si spolu hrát doma, ale hlavně by Janu doprovázel venku na všech jejích cestách - a někdy třeba i na výletech na kole. 

I my víme, že takový psí kamarád dokáže úplné zázraky a má velký vliv na psychickou pohodu lidí, kterým tito pejskové pomáhají. I Janě by jistě dokázal pomoci, aby se jako uprchlice mohla lépe vyrovnávat se stresem, který zažívá v pro ni stále novém a cizím prostředí.

Pomůžete společně s námi Janě, aby mohla mít svého nejlepšího psího kamaráda a pomocníka, který jí bude vždy na blízku?


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu