Anna Svobodová: Dárcovská výzva pro projekt Příprava obnovy zvonu v kostele sv. Klimenta na Práchni

Tak na ten prácheňský zvon!

vybíráme od 1.8.2024
12 300 Kč
vybráno 154 % z 8 000 Kč

přispělo

16 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Své čtvrté životní jubileum bych chtěla věnovat mimořádnému místu a mimořádným lidem. Dejte si se mnou namísto osobních darů „on-line přípitek“ a přispějte na přípravu obnovy zvonu na Práchni. 
Sbírka je určená na zpracování restaurátorského záměru obnovy zvonové soustavy v kostele sv. Klimenta na Práchni. Příprava může odstartovat další zajímavé badatelské aktivity na Práchni anebo do budoucna pomoci projektům na obnovu dílčích částí kostela.

Restaurátorský záměr vypracuje firma Michala Votruby (Zvonařství Votruba, s. r. o.) z Táborska, vedle Petra Rudolfa Manouška jediná firma s licencí na obnovu historicky cenných zvonů v ČR. Více na www.zvonarstvi-votruba.cz

Prácheňský zvon známe asi všichni takto: „…Na opravu kostelíka se nedostávalo peněz, a tak Půta dal zvon, sejmutý z věže, obrátit a nařídil, aby všichni poddaní přispěli na stavbu a zvon naplnili až po okraj penězi, neboť kostely jsou pro všechny a ať dá každý – jinak se stavět nebude. Zvon se plnil jen pomalu, a tak biřici vymáhali peníze stále tvrději. Nakonec přinutili i chudou vdovu v podhradí, u které našli její dva poslední ukryté groše, aby je donesla na hrad a sama vhodila do zvonu. Učinila tak s kletbou Bodejž by se ten zvon propadl!, což se v ten okamžik s rachotem stalo. Marně bylo po zmizelém zvonu s penězi pátráno a snad dodnes leží kdesi v nitru hory…“ 

Pověst o propadlém zvonu je v různých obměnách mezi lidmi hodně známá a oblíbená. Dokonce na její námět vznikají nejrůznější pořady.

Video natáčel můj kamarád Martin Karlík, který v říjnu 2023 vedl prohlídku na Práchni (na jejím závěru jsme začali domlouvat pracovní brigády). Martin je letitým průvodcem, rozhlasovým reportérem a moderátorem různých akcí v ČR i zahraničí. Svým „šoumenstvím“ dokáže zaujmout většinu návštěvníků památek.

S jistotou o prácheňském zvonu (až na pár výjimek) mluvit nemůžeme, a tak nastoupila lidská tvořivost. Což nás na Práchni vlastně zas až tak moc nepřekvapuje.
Foto: Jan Novotný, Prácheň, červenec 2024

Ke zvonu v kostele sv. Klimenta je horší přístup. Především kvůli nedostatečné dokumentaci a evidenci prácheňského zvonu nelze přímo ten, který nyní v sanktusníku visí, s jistotou určit ani časově, ani výrobcem, ani zasvěcením, ani jinak. Podle historika z horažďovického muzea Adama Hanuse (v minulosti též podle regionálního publicisty Karla Jiřího Němce) se běžně uvádí rok výroby 1525 a jméno zhotovitele Jana konváře z Klatov, ke kterému se navíc váže údaj o zasvěcení zvonu sv. Václavovi. Trochu kuriózně pak může působit údaj o ulití prácheňského zvonu na počátku 15. století od českého hudebníka a kampanologa Radka Rejška, který jej uvedl jako doprovodnou informaci k archivnímu záznamu ze dne 25. 6. 1993, kdy byl nahrávat hlas zvonu na Práchni pro fonotéku Českého rozhlasu. 

Poslechněte si záznam hlasu prácheňského zvonu, který v roce 1993 nahrál Radek Rejšek.

Na audiozáznam se vztahuje placená licence. Poskytovatelem licence, a dále výrobcem a poskytovatelem audiozáznamu je Český rozhlas. Audiozáznam není možné stahovat či volně šířit a používat jinak, než za účelem této sbírky a na webových stránkách www.prachenzije.cz.

Podle památkářky z plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu Mgr. Michaely Nováčkové nejsou údaje o prácheňském zvonu dostatečné a dokud se neprovede řádná prohlídka a dokumentace celé zvonové soustavy, popř. další odborné badatelské práce, nemůžeme s jistotou vědět nic. 

Co je ale jisté, že současný prácheňský zvon je součástí nemovité kulturní památky kostela sv. Klimenta na Práchni, vedené v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky, a že zájem o prácheňský zvon a samotný kostel sv. Klimenta se zvyšuje.
V letošním roce proběhly přímo na Práchni čtyři odborné archeologické přednášky pro veřejnost. Průběžné výzkumy (letos i v kostele sv. Klimenta) a prezentace předchozích a současných výzkumů na Práchni organizuje archeolog Martin Pták. Foto: Jan Novotný, Prácheň, červenec 2024

V období světových válek byly mnohé zvony rekvírovány. Obvykle neodolaly zvony mladší a z velkých kostelů, kde bylo „materiálu“ k vojenským účelům hodně (třeba v horažďovickém kostele sv. Petra a Pavla). Starší zvony (s historickou, popř. uměleckou hodnotou) a hlavně z malých kostelíků zůstávaly většinou zachovány. Prácheňský zvon měl tomuto období odolat. 

V letech 1992–1993 proběhla na Práchni prohlídka zvonu asi nejznámějším českým kampanologem, dnes už jediným žijícím Mistrem zvonařem u nás Petrem Rudolfem Manouškem. Zvon byl změřen a zvážen (průměr 79 cm, výška 60 cm a váha 300 kg) a také bylo zjištěno, že je na ráně značně vytlučený, zkorodovaný a v závěsu uvolněný (o stavu zvonu informoval K. J. Němec).
Texty a veřejný dopis K. J. Němce (apel na obnovu prácheňského zvonu) poskytl členům spolku Prácheň žije! bývalý starosta Horažďovic Václav Trčka, dlouholetý zájemce o historii Horažďovicka a do dnešních dob podporovatel kvalitní dokumentace a obnovy prácheňského zvonu. Foto: Jan Novotný, Prácheň, červenec 2024

V červenci 2024 nafotil prácheňský zvon člen spolku Prácheň žije! Jan Novotný. Výborný fotograf, který dokumentuje všechny prácheňské akce a kolorit Práchně v průběhu roku na kvalitní fotoaparát, tu dokázal pořídit záběry zvonu jen na mobilní telefon pomocí selfie tyče. Nápisy na zvonu jsou dle aktuálního vyjádření J. Novotného (též dle dřívějších zpráv J. K. Němce) špatně čitelné. Jméno či reliéf světce (sv. Václava) a rok výroby zatím nebylo možné dohledat či přečíst. S laskavým svolením J. Novotného, a především s velikým poděkováním za jeho odvahu a ochotu zvon ve špatně přístupném prostoru nafotit, sdílím nejaktuálnější fotografie prácheňského zvonu zblízka.
Foto: Jan Novotný, Prácheň, červenec 2024

Foto: Jan Novotný, Prácheň, červenec 2024

Foto: Jan Novotný, Prácheň, červenec 2024

Foto: Jan Novotný, Prácheň, červenec 2024

Foto: Jan Novotný, Prácheň, červenec 2024

Foto: Jan Novotný, Prácheň, červenec 2024

Přispějte na zpracování restaurátorského záměru na obnovu celé zvonové soustavy firmou Zvonařství Votruba, s. r. o. vč. dopravy a odborné prohlídky a dokumentace zvonu. Zakázka byla v červenci 2024 vyčíslena na 8000 Kč, tato částka je předmětem sbírky.

Po dovršení sbírky bude práce zadaná firmě Zvonařství Votruba, s. r. o., zpracovaný restaurátorský záměr bude věnován Římskokatolické farnosti Horažďovice.

Poděkování 
Děkuji za podporu a praktickou pomoc při vyhlášení sbírky a získávání informací a pokladů ke sbírce především členovi spolku Prácheň žije! Janovi Novotnému, bývalému starostovi Horažďovic Václavovi Trčkovi a Římskokatolické farnosti Horažďovice, především P. ThLic. Mariuszovi Piwowarczykovi, OMI a prácheňské kostelnici a člence spolku Prácheň žije! Janě Kotrbové. Dále děkuji členům spolku Prácheň žije! Simče Sládkové a Bc. Pavlovi Makovcovi, zvonaři a restaurátorovi Michalovi Votrubovi z firmy Zvonařství Votruba, s. r. o., kolegům z Místní akční skupiny Pošumaví Mgr. Jindřichovi Haišmanovi a Ing. Marii Homolkové, pracovníkům Národního památkového ústavu Mgr. Michaele Nováčkové, Bc. Kateřině Hladíkové, Mgr. Lindě Foster, Mgr. Davidovi Tumovi, Ph.D. a Mgr. Petře Načeradské, pracovníkům Archivu a Rešeršního oddělení a knihovny Českého rozhlasu MgA. Jaroslavovi Moravcovi, Janě Žákové, Ivaně Zuranové a Janě Bartošové, pracovníkům Městského muzea Horažďovice, především Mgr. Adamovi Hanusovi a nakonec z Nadace Via a platformy Darujme Lence Duškové a Radce Hálové.

Díky za Váš dar! 
Srdečně Anna Svobodová

Prácheň žije!, z. s.
Podporujeme oživování kostela sv. Klimenta na Práchni a přípravu obnovy prácheňského zvonu.
Na Prácheň přicházejí nadšenci, kterým bije srdce pro Prácheň už dávno. Ale až v poslední době místo začalo výrazně a systematicky rozkvétat. Daří se na Prácheň strhávat pozornost, lépe ji udržovat, díky výtečným badatelům intenzivně zkoumat, o místě vyprávět… 

Prácheňská kostelnice Jana Kotrbová se dlouhá léta stará o kostel, větrá ho, uklízí, připravuje na bohoslužby, pomáhá udržovat okolí kostela, vynáší odpadkové koše, je spojnicí mezi vedením obce a farností… a také se stala členkou spolku Prácheň žije! 
Společně s ní, dalšími členy spolku (a našimi podporovateli např. ŘKF Horažďovice) jsme na konci jara a na začátku léta 2024 uspořádali akci Ukliďme Česko (též v kostele a v jeho okolí), první Noc kostelů na Práchni a spoustu drobných úklidů (i kolem kostela). 

Nyní je v hledáčku náš prácheňský zvon, který může připomenout nebo přinést nové symboliky: svolávání, upozorňování, spojování, ochranu, pevnost, tlukot srdce… třeba může zase ukázat i na to, jaká Prácheň ve skutečnosti je, ještě tolik neprobádaná.  

Na potřebnou kvalitní dokumentaci a obnovu prácheňského zvonu upozorňovali opakovaně Karel Jiří Němec (pochován na prácheňském hřbitově), Václav Trčka a další. 
Na zpracování restaurátorského záměru obnovy zvonové soustavy v kostele sv. Klimenta na Práchni je potřeba získat 8000 Kč. Záměr bude připravovat zvonař a restaurátor Michal Votruba z firmy Zvonařství Votruba, s. r. o. 

Děkujeme za Váš dar!  

Foto: Jan Novotný, dobrovolník a fotograf ze spolku Prácheň žije! 
www.prachenzije.cz  
Facebook a Instagram: Prácheň žije! 

Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Prácheň žije!, z. s., projekt: Příprava obnovy zvonu v kostele sv. Klimenta na Práchni