Ilona Mančíková: Dárcovská výzva pro projekt Moje plíce slaví narozeniny

Moje plíce jsou můj nejlepší narozeninový dárek

vybíráme od 30.9.2024
5 500 Kč
vybráno 22 % z 25 000 Kč

zbývá

6 dní

přispělo

8 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Já i Moje plíce, z.s. slavíme narozeniny!

Nezisková organiazce Moje plíce, z.s.  se narodila před rokem na základě  mojí vlastní zkušeností s rakovinou plic.
ŠOK. Cože? Ano, je to tak. I když jsem nikdy nekouřila. V roce 2021 jsem zcela náhodou přišla na zhoubný nádor na plicích, tenkrát mi bylo 43 let  a začala se psát nová kapitola mého života.
A protože jsem měla obrovské štěstí a stádium I. mi dalo velkou příležitost transformovat tuto životní zkušenost v něco pozitivního.
Zjistila jsem, že v tom nejsem sama, přidala se ke mě také Lucie, Robin ( oba také nekuřáci ) a na podzim 2023 vznikl spolek pacientů Moje plíce, z.s.

Nikdy bych nevěřila, že budu stárnout s radostí. Jen ten, kdo si prošel podobnou nemocí ví, že radost z každého dalšího roku je nepopsatelná.
Moje spanilá jízda remisí ( doba po ukončení léčby)  pokračuje úspěšně třetím rokem a já si nemohu přát víc než nadále pevné zdraví a tolik skvělých lidí kolem sebe.
A co přeji mému ročnímu "dítěti"  Moje plíce, ?  Ať  má mnoho štědrých dárců jakými jste vy, kteří jste se rozhodli mne i Moje plíce, z.s. podpořit.
Ať díky Vám můžeme pomoci těm, co pomoc potřebují.

Bohužel těch, co každým rokem onemocní  rakovinou plic je opravdu mnoho. Přes 6.500 je v ČR nově diagnostikovaných pacientů s rakovinou plic, až 20% tvoří nekuřáci, stejně jako já a velkou část tvoří ženy. 5.500 těchto osob každoročně zemře. Příšerná statistika, tak krutá je rakovina plic. Nebolí, dlouho nemá příznaky.

Jak proti ní bojovat? Co těch tisíce žen nekuřaček? Může za to špatné životní prostředí, kvalita vzduchu, genetika nebo je za tím něco, co dnes nevíme?
Toto téma mě nenechává klidnou a s pomocí odborníků pátráme, jaké jsou příčiny vzniku u nekuřáků a jak je/ pokud vůbec/ možno této nemoci předejít jinak než nekouřením. A taky informujeme kuřáky a bývalé kuřáky, že existuje nový screenig plic. Bezbolestné, rychlé vyšeření, které je navíc zdarma a může zachránit život, protože dokáže odhalit nádor v ranné stádiu. Ostatně podívejte se stránky neziskovky https://mojeplice.cz/ co se nám za ten rok podařilo.
A můžeme udělat ještě víc. Jen k tomu potřebujeme i vaši pomoc.

Děkuji za vaši přízeň, podporu a pomoc v mé cestě za zdravím. Děkuji za sdílení této výzvy ale také infomace o možné prevenci a také této nemoci. 
Moje plíce, z.s.
Pacientská organizace Moje plíce, z.s. vznikla před rokem na základě vlastní zkušeností s rakovinou plic tří zakladatelů, celoživotních nekuřáků. Svoji zkušenost se rozhodli sdílet s ostatními pacienty a nabízí prostřednictvím spolku pomoc a podporu těm, kteří procházejí náročným obdobím nemoci. Prostřednictvím osvětových kampaní upozorňují na rizika vzniku této nemoci, na fakt, že onemocnět může i nekuřák, na to, že kouření zůstává jednou z hlavních příčin vzniku rakoviny plic. Pomozte nám šířit informaci, že tisíce životů ročně končí zbytečně. Pomozte nám v naší misi o tom, že normální je nekouřit a prevence může zachránit mnoho životů. Děkujeme, že stojíte při nás.

Hodně úspěchů

Veronika Frey
1 000 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Moje plíce, z.s., projekt: Moje plíce slaví narozeniny