Vendula Humlová: Dárcovská výzva pro projekt Paměť národa

Knihovníci pro Paměť národa - nezapomeňme na minulost

vybíráme od 11.10.2024
3 487 Kč
vybráno 20 % z 17 011 Kč

zbývá

46 dní

přispělo

7 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
S kolegyněmi a kolegy ze Středočeské knihovny v Kladně jsme se při příležitosti 35. výročí Sametové revoluce rozhodli vytvořit dárcovskou výzvu pro Paměť národa. Ta od roku 2008 zaznamenává individuální svědectví pamětníků, kteří byli přímými svědky událostí 20. století. V knihovně si letos listopadové události připomeneme v rámci cyklu Sametová knihovna. Nebude chybět film, divadlo, besedy ani workshopy. A proč to děláme? Protože pro budoucnost je důležité nezapomenout na minulost. Přidejte se k nám. 

Cílová částka 17 011 Kč není velkou šifrou a je jasné k jakému datu odkazuje. Co se ale stane, když celou částku nevybereme? Vybraná suma v jakékoli výši poputuje přímo na účet organizace Post Bellum, která za projektem Paměť národa stojí. A co kdyby se nám podařilo získat víc? Má ještě cenu přispívat? Rozhodně ano. Lidé z Paměti národa budou moci zaznamenat více vzpomínek pamětníků událostí z nedávné historie. Vysněnou částkou je získat 35.000 Kč k 35. výročí sametové revoluce.


POST BELLUM
Zapomínat je snadné. Proto natáčíme a vyprávíme svědectví, která nesmějí zmizet. Vyzpovídali jsme už tisíce pamětníků. Jsme přesvědčeni, že zkušenost našich rodičů a prarodičů s totalitními režimy 20. století nám může pomoci k tomu, abychom lépe chránili svobodu a demokracii v současnosti. Dokumentujeme, vyprávíme, vzděláváme a pomáháme. Bez vás bychom nic z toho nedokázali. Děkujeme za vaši podporu!
Ve filmových studiích i u pamětníků doma, natáčíme vzpomínky na klíčové okamžiky  naší nedávné minulosti. Založili jsme a spravujeme největší sbírku pamětí v Evropě, která je veřejně přístupná on-line. Pracují s ní nejen badatelé, ale i novináři, filmaři, učitelé, žáci a vy můžete také. Najdete v ní tisíce příběhů pamětníků. Chceme, aby se na jejich životní příběhy nezapomnělo, a proto se je snažíme poutavě vyprávět dál - v rozhlasových i televizních pořadech, filmech, knihách, komiksech, na výstavách, internetu i v mobilních aplikacích. Vzděláváme žáky a studenty základních, středních i vysokých škol a pomáháme jejich učitelům. Vždy 17. listopadu udílíme Ceny Paměti národa v Národním divadle. Pro veřejnost otevíráme v krajských městech Instituty Paměti národa, kde je možné se moderním způsobem potkats naší minulostí. Stále hledáme nové cesty, jak vzpomínky pamětníků šířit dál. 

Věříme, že vyprávěním příběhů se předávají i hodnoty, a proto jsme odhodláni připomínat zkušenost s totalitními režimy 20. i 21. století. Budeme vděčni, když u toho budete s námi. Staňte se dárcem a pomozte nám pečovat o Paměť národa. Děkujeme!

Dobrá myšlenka.

Karel Pazderka
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
POST BELLUM, projekt: Paměť národa