Zachraň jídlo, z.s.


Philanthropy and Volunteering Environment

Gleaning

Gleaning is one of the ways how to reduce the amount of wasted food. It means picking up fruit or vegetable that would remain on a field or in an orchard after the harvest. These crops usually do not follow the aesthetic criteria - they’re too small, too big, too crooked, improperly cut or their colour does not suit. But we will not let them down!

This campaign is already closed. Thank you!
Farmers cannot sell them, and they are left in the field to be plowed in. We keep a tradition and go to the fields, pick the crops and then give them to a food bank that further redistributes the food to people in children’s homes and intervention centres. 

During each gleaning visit we take pictures that we later share on our social media Photos serve us as a tool to spread the information about the problem of food waste in agriculture. Our vision is to bring this tradition to other parts of the Czech Republic. Help us spread our idea to other parts of the Czech Republic. In 2020 we want to help to create independent gleaning groups close to Prague.

Support this project even more and ask your friends to help Create campaign

Máme radost, že se nám podařilo zapojit Láďu Ziburu a vytáhnout ho s námi na pole! Jelikož je z Českých Budějovic, zapojili jsme ho rovnou do místní buňky. Vyrazili spolu s Kristýnou a jejím týmem na brambory k místnímu pěstiteli!


Brambory jsou docela makačka. Člověk pak alespoň nemusí do posilovny! 

Jídlo nepatří do koše, ale do našeho žaludku! I letos jsme uspořádali jednu větší akci pro veřejnost. Tentokrát jsme nevařili, ale připravili jsme Disco salát! Ze zachráněných salátů a další zeleniny a ovoe jsme ve Stromovce v Praze pohostili přes dvě stovky lidí. Zároveň se účastnici mohli dozvědět něco o nás prostřednictvím našich materiálů, fermentačního workshopu, ale přredevším se mohli sami zapojit do řešení. Koukněte na video!

Náš první letošní výjezd je za rybízem! Spolu s dobrovolníky jsme vyrazili k pěstiteli Pavlovi Rešovi v Bratkovicích. Počasí letošní úrodě opravdu přálo. Za odpoledne naši sběrači nasbírali více jak 40 kg rybízu, který poputuje klientům Potravinové banky v Litoměřicích.


Naši dobrovolníci.


Vyndaváme přepravky z dodávky Potravinové banky v Litoměřiích. Všechny tentokrát asi nenaplníme. Rybíz jde pomalu!

A je to tady! Potravinvová banka v Jižních Čechách vyrazila spolu s dobrovolníky z promítání paběrkovat. Jeden pěstitel brambor z Pejšovy Lhoty pro ně měl připravených pět tun brambor z loňské sklizně. Na první výjezd slušný úlovek! 

Uspořádali jsme promítání v Českých Budějovicích. Naším cílem bylo přilákat potenciální koordinátory pro paběrkování. Přišlo více jak padesát lidí, kteří s námi po filmu diskutovali nejen o tom, jak zachraňovat křivou zeleninu z pole! Doplnila nás báječná potravinová banka v Jižních Čechách! Stay tuned!


Cestou jsme se také zastavili u několika pěstitelů a mapovali jsme možnosti pro paběrkování v Jižních Čechách. 


Zastavili jsme se také na Jihočeské univerzitě v místním pivovaru domlouvat spolupráci. Tamní sládek totiž umí uvařit pivo z chleba! 

Paběrkovací sezóna 2017 je oficiálně zahájena!

S dobrovolnicemi jsme vyrazili na farmu Hanka Mochov - pěstujeme zeleninu, kde na nás čekali mrkve, kedlubny, cibule a zelí. Během dvou a půl hodin jsme nasbírali a zachránili více jak půl tuny této skvělé zeleniny, která putuje klientům Potravinová banka Praha :: Dáváme jídlu druhou šanci.

Až 20% ovoce a zeleniny je vyřazováno kvůli nárokům na vzhled. Pro další informace k této probelmatice koukněte na náš web www.jsempripraven.cz.

Pokud se budete chtít se provětrat, "zašpinit ruce" a zaposilovat s bednama plných kedlubnů, přidejte se na náš mailing list dobrovolníků, kde se dozvíte informace o dalších výjezdech pro paběrkování: www.zachranjidlo.cz/pridej-se


Darovací certifikáty.

Kupte si darovací certifikát a pomozte nám dostat tuny mrkvní, kedluben, dýní a další zeleniny tam, kam patří – lidem na stůl.


Díky tomuto certifikátu posbíráme na poli 100 kg mrkví, z níž se dá uvařit 400 porcí jídla. To vše se dá zrealizovat za Váš dar 350 Kč.

Díky tomuto certifikátu posbíráme na poli 300 kg kedluben, z níž se dá uvařit 1200 porcí jídla. To vše se dá zrealizovat za Váš dar 500 Kč.

Díky tomuto certifikátu posbíráme na poli 500 kg dýní, z níž se dá uvařit 2000 porcí jídla. To vše se dá zrealizovat za Váš dar 1 000 Kč.

Create project

Jen tak dál, má to smysl. Držím palce!

Kristýna Klimešová

Diky za super iniciativu.

Rostislav Moric