Myšlenka vlastní kuchařky v našich hlavách vrtala již několik let. Za osm let provozování vlastních podniků jsme totiž nasbírali mnoho zkušeností s veganským vařením a pečením, o které jsme se s vámi chtěli podělit. Až s první vlnou covid karantény, na jaře 2020, kdy jsme kvůli omezenému chodu našich podniků měli trochu více času, jsme se však dokázali rozhoupat a pustili do psaní, vaření, focení a kreslení.
Naše družstvo a kolektiv jsou skvělé v tom, že je v nich mnoho šikovných lidí s různými dovednostmi a když si něco zamaneme, většinou se to stane. Tak jsme celkem rychle dali dokupy široký tým fotografky, grafičky a grafika, sazeče, pisatelek a pisatelů, ilustrátorky, korektorky, editorek, food stylerů (LOL) a mnohých dalších, kteří stojí za zrodem kuchařky. Protože je to vlastně DIY projekt - a jsme na to hrdí - najdete v knize určitě mnoho nedokonalostí, které, prosíme, vnímejte jako kolorit naší punkové práce a podmínek.
Jídlo a jeho příprava má pro nás mnohovrstevnaté významy. Kromě toho nejzákladnějšího - nasycení - slouží jako spojující prvek, pozvání k povídání, jako forma sdílení a vzájemné péče. A jídlo chápeme také jako nástroj pro utváření etičtějšího a odpovědnějšího přístupu k životnímu prostředí, zvířatům i lidem.
V kuchařce naleznete nejen naše oblíbené odzkoušené recepty, které znáte ze Základny a Cukrárny, ale i novinky vymyšlené přímo pro tuto příležitost. Skládali jsme je podle principů, kterých se držíme i v našich podnicích: vaření podle sezóny, s čerstvými a lokálními ingrediencemi, s etickými surovinami. Chtěli jsme, aby byly v kuchařce zastoupeny recepty, podle nichž budete moci vařit v jakoukoliv denní dobu a v jakémkoliv měsíci v roce: od chutných snídaní až po zimní fermentování, od pomazánek přes sezónní saláty, od koláčů až po křenovou omáčku a plněné knedlíky. Sepsali jsme také mnoho tipů a triků, jak si vaření zpestřit nebo jak se vyhnout polotovarům. A také jsme pro vás k receptům nachystali různé zajímavosti o jejich historii, původu nebo variacích.
Nebyli bychom Tři Ocásci, kdybychom se do kuchařky nesnažili vtěsnat i špetku kritiky současného ekonomického systému a popíchnutí k různým formám aktivismu. Proto mezi recepty náhodně narazíte na části, které jsme si pracovně nazvali Podvratnosti. Ty jednak poodhalují krizi současného zemědělského i potravinářského průmyslu a jednak ukazují paletu přístupů, které se skrze jídlo snaží tento systém proměňovat. Mnoho z popsaných iniciativ sami podporujeme nebo si navzájem pomáháme: zbytky jídla dáváme iniciativě Food not Bombs, lidé z komunitou podporovaného zemědělství si k nám chodí pro bedýnky, máme vlastní bioklub… A mnoho je nám hodnotově blízkých a souzníme s nimi.
Kuchařka je zároveň první knihou našeho nového družstevního nakladatelství Nevim, které jsme založili na jaře 2020. Děláme si ji zcela sami a na koleni, bez větších předešlých zkušeností. Případný výdělek poputuje na podporu našich podniků nebo na vydávání dalších knížek.
Zdravicko, uz se na ni hrozne tesim! Skvely, ze jste se do toho pustili:)