Skautská nadace Jaroslava Foglara


Děti, mládež, rodina Regionální a komunitní rozvoj

Nová klubovna pro židlochovické skauty

Podpořte nás, prosím, v naší snaze vybudovat zcela novou a kapacitně dostačující skautskou základnu v Židlochovicích. S podporou vedení města plánujeme rekultivovat pozemek „na Sanici“ a dát tak nyní zchátralému a opuštěnému prostoru kousek od centra města nový smysl.

vybíráme od 16.4.2023

Klubovna Židlochovice

508 500 Kč
vybráno 102 % z 500 000 Kč

přispělo

108 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Když jsme v roce 1991 obnovovali skautské středisko v Židlochovicích, od MěÚ jsme k užívání dostali služební byt po hrobníkovi, který se nachází nad márnicí v periferii našeho města. Toto místo znají všichni, kteří za posledních 32 let do skautu v Židlochovicích a jejich okolí chodili, protože jej užíváme dodnes a stalo se zkrátka jedním z našich symbolů. Za posledních 9 let se ale naše členská základna prakticky zdvojnásobila na 150 členů a klubovna „za hřbitovem“ nám začala být malá. Co víc, technický stav budovy je i přes opravy pro dnešní dobu poněkud nevyhovující, a tak jsme si již před více než rokem řekli, že je čas, abychom změnili působiště.

S vedením města Židlochovice jsme se dohodli na užívání pozemku na okraji přírodního parku Výhon, kousek od historické zvonice, kde nyní stojí mezi vzrostlými stromy vyhořelý domek. Na místě nynějšího domečku postavíme modulární budovu, která v sobě bude ukrývat 2 klubovny, sociální zázemí a malou kuchyňku. O kousek dál umístíme lodní kontejner, který bude sloužit jako sklad pro táborové vybavení, které dnes máme umístěno na několika různých místech ve městě. Díky těmto dvěma objektům získáme, prozatím, dostatečné prostory pro fungování družin a oddílů a zároveň budeme mít konečně vlastní skladovací prostory. Do budoucna bychom základnu chtěli rozšířit ještě o třetí klubovnu (ve výkresu jako „noclehárna“).

V rámci pozemku vybudujeme též ohniště a skautské náměstíčko, které bude sloužit při nejrůznějších skautských i neskautských setkáních. To vše vznikne, aniž bychom museli pokácet větší množství stromů, které na pozemku rostou déle, než je většina z nás na světě. Věříme, že tak co nejvíce zachováme místní ekosystém a zároveň získáme příjemné prostředí pro skautskou činnost.

Nyní ještě řešíme úpravy projektové dokumentace a chystáme se k zahájení stavebního řízení. Pokud se nám podaří nashromáždit dostatečné množství finančních prostředků, realizace projektu by měla proběhnout v první polovině roku 2024. První schůzky v novém by mohly probíhat již od skautského roku 2024/25.
Předpokládaná cena projektu je cca 2 miliony korun.

Kromě vlastních prostředků máme slíbenou podporu města Židlochovice. Dále budeme financovat projekt z darů, brigád, dotací apod. Ke každému vašemu daru nám přidá Skautská nadace Jaroslava Foglara rovnou polovinu vámi darované částky.

Ačkoliv máme klubovnu za hřbitovem všichni opravdu rádi, nové základny na Sanici se už nemůžeme dočkat! Podpořte nás prosím a pomozte nám splnit sen, abychom mohli 34. rok skautingu v Židlochovících zahájit na skautském náměstíčku u nové klubovny. Děkujeme!


PS: Takto by si naši novou klubovnu představovaly vlčata a světlušky z oddílu Medvíďat. Detaily toho, jak bude doopravdy vypadat, vám ukážeme již brzy!
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Díky štědrosti dárců jsme na Giving Tuesday dosáhli cílové částky 400 000  a  navýšili jsme ji nově na rovného půl půl milionu. Skautská nadace Jaroslava Foglara bude o polovinu navyšovat také tyto dary.  

Na skautském festivalu jsme na novou klubovnu získali 39 979 Kč. I k této částce nám Skautská nadace Jaroslava Foglara přidá polovinu. 

Založení projektu

Za dávné zážitky pro ty budoucí :-)

Zdeněk Mocek

Ať klubovna dlouho slouží a pomůže skautům při činnosti

Petr Ivan
8 000 Kč

Dobrým věcem ne třeba pomáhat. Skauti v Židlochovicích už celá léta systematicky pracují s mládeží a novou klubovnu si určitě zaslouží. Jaroslav Pukl

Dárce

Děkuji za všechny, zážitkamy a hramy naplněné tábory. Choroš

Jiří Schiller
1 000 Kč

Jsem ráda, že mohu na tento projekt přispět.

Marta Šimková

Ať jste brzo v novém!

Štěpán Filip
500 Kč

Ať se vše vydaří, přeje rodina Svobodova a Rubášova

Zuzana Rubášová
5 000 Kč

Zdravíme skautské vedoucí i rodiče, jako skupina již mnoho let spoluskautujících rodičů z Brna-Řečkovic zasíláme podporu!
Yggdrasil tábor rodičů a dětí

Eliška Pokorná Neveselá
4 438 Kč

Díky za Vaši práci, držíme pěsti, ať se vše vydaří podle plánu! 🙂

Lenka Sedlářová
1 000 Kč

Jsme moc rádi, že jste tu pro naše děti byli a že pro ně stále jste. Skauting je jedna z nejlepších věcí, co může děti potkat. Těším se na klubovnu, myslím, že to směřuje dobrým směrem, těším se, že přiložím myšlenky, nářadí i ruce k dílu!

Dominik Adler
8 000 Kč