České centrum pro investigativní žurnalistiku, o.p.s.


Osvěta a poskytování informací

Investigace slaví už 11 let, děkujeme vám!

Obracíme se na vás naše čtenáře a posluchače s prosbou - pomozte nám překlenout aktuální složité finanční období a přežít tak další roky. Jsme financovaní především z darů a příspěvků. Nemáme paywall ani reklamy, protože chceme, aby byl náš obsah dostupný všem. Je to tedy zejména díky vám a vašemu čtenářskému zájmu, že už 11 let píšeme o přeshraniční ekonomické kriminalitě, obcházení sankcí, spywarech, náboženských hnutích, nelegálním prodeji drog na internetu, obchodování se zbraněmi, šíření dezinformací v online prostoru a mnoha dalších tématech. Po celou dobu naší existence nám velmi pomáhá komunita podporovatelů. A teď vás potřebujeme ještě víc. Budeme vděční za každou výši podpory. Pro inspiraci jsme si ale pro vás připravili ceník jednotlivých úkonů, které nám pomáhají přinášet vám důležité a relevantní informace.

vybíráme od 12.6.2024

Investigace slaví 11. narozeniny!

Pomozte nám překlenout aktuální složité finanční období a přežít tak další roky. Staňte se našimi pravidelnými dárci nebo nás podpořte jednorázově. Budeme vděční za každou výši podpory. Pro inspiraci jsme si ale pro vás připravili ceník jednotlivých úkonů, které nám pomáhají přinášet vám důležité a relevantní informace.
247 128 Kč
vybráno 165 % z 150 000 Kč
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Ještě jste si nevybrali, koho v roce 2024 podpořit? Dejte nám dárek k narozeninám a vyberte si nás. Jako poděkování pošleme každému podporovateli odkaz na soukromou online debatu s datovým analytikem investigace.cz Josefem Šlerkou a zástupkyní šéfredaktorky investigace.cz Zuzanou Šotovou. Moderovat bude datový novinář a předseda správní rady investigace.cz Jan Cibulka. Představí vám, jak vznikaly projekty Pandora Papers, Dubai Unlocked, Firehose of Falsehood a jak moderní technologie změnily investigativní novinařinu. Debata: Deepfakes, daňové úniky a datové leaky se uskuteční 27. 6. od 17 hodin. 

Finanční dar pro redakci investigace.cz si navíc můžete odečíst od základu daně v daňovém přiznání.

Jak pomoct nezávislé žurnalistice?

Za naší redakcí nestojí velký mediální dům, ani reklamy, ani paywall, ale lidé, kteří věří v nezávislá média. Proto teď potřebujeme vás, neboť bez stabilní základny podporujících čtenářů a posluchačů další rok nezvládneme. Nejvíce nám pomůže, když nás budete podporovat pravidelně, ale i jednorázový příspěvek nám bude velkou podporou.

Čím je investigace.cz tak výjimečná?

Díky členství v mezinárodních sítích investigativních novinářů sledujeme velké kauzy, ve kterých dohledáváme vazby na Českou republiku. Zprostředkováváme vám tak informace, které jinde nenajdete. Věříme, že je důležité přinášet veřejnosti chybějící informace o tom, jaký vliv má finanční zločin na politiku a ekonomiku, protože chceme, aby se naši čtenáři na základě těchto informací mohli odpovědně rozhodovat. 

Jaké dopady měla naše práce v minulém roce?

  • Odhaleními v mezinárodní kauze Projekt Pegasus jsme přiměli Evropský parlament, aby se zabýval nebezpečným spywarem. 
  • Kauza Cyprus Confidential přiměla kyperskou vládu k příslibu silnější spolupráce na dodržování sankcí.
  • S kolegy z celé Evropy pravidelně upozorňujeme na porušování ruských a běloruských sankcí.
  • Síť Telegram díky odhalení ruského propagandistického kanálu NewsFront vypnula profily některých evropských kanálů NewsFrontu a také kanál šéfredaktora Konstantina Knyrika.
  • Naším odhalením dluhů exekutora Igora Ivanka vůči VZP jsme přispěli k zahájení jeho vyšetřování.
  • Na základě našeho článku o vykořisťování ukrajinských pracovníků ustoupily některé firmy od spolupráce s problematickými agenturami.
  • ...a další
Budeme vděční za každou výši podpory. Pro inspiraci jsme si ale pro vás připravili ceník jednotlivých úkonů, které nám pomáhají přinášet vám důležité a relevantní informace.

  • Výpis z katastru -> 100 Kč
  • Ruská VPN -> 150 Kč
  • Fotka k článku -> 600 Kč
  • Konzultace s právníkem -> 1 500 Kč
  • Importní databáze -> 3 000 Kč
Děkujeme, že věříte v nezávislou žurnalistiku!
Vaše investigace.cz


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

držím palce...možná bych byl rád, kdybyste více řešili menší problémy většího rozsahu jako například bezuzdné plýtvání penězi z EU i našeho rozpočtu nebo na IT zakázky...tam je pole zcela neorané a v podstatě relativně snadno ondělatelné...děkuji

Petr Cagaš
100 Kč

Moc Vám fandím a posílám sílu!

Alena Prošková
600 Kč

Ať se daří!

Pavlína Kalandrová
250 Kč

Děkuji za to, co děláte, je to jedna z nejtěžších a zároveň nejtěžších úloh. Měli byste být placeni zlatem!!!!

Kristýna Řehořová
3 000 Kč

at se dari

Michal
2 000 Kč

Děláte skvělou práci, rád bych, abyste ji mohli dělat dál.

Jaroslav Dolejš
601 Kč

Děláte dobrou a záslužnou práci. Děkuji

Dušan Pavlů
1 000 Kč

Díky za tolik potřebnou práci :D

Michaela Kosařová

Díky za vaši práci!

Eva Boburkova
1 000 Kč

Přeji úspěch s kampaní a hodně sil do další práce.

Martin Ducháček
10 000 Kč