Perla, z.s.


Kultura, umění a historie Regionální a komunitní rozvoj

NEZÁVISLOST I ZA CENU FATÁLNÍCH PROBLÉMŮ

Nová Perla je přístavem nezávislé kultury, kterou najdete v Kyjově u Krásné Lípy. Přátelům a podporovatelům aktivit Ivana Mečla, nakladatelství Divus a zapsaného spolku Perla, z.s. se i za cenu fatálních problémů podařilo proměnit opuštěnou niťárnu Roberta Solomona a prodejnu smíšeného zboží na galerii, kavárnu, knihovnu, ateliéry, zahradu a tiskárnu. Nová Perla je uskutečněním vize vyrostlé ze snů, darů a úsilí posledních desetiletí. Tím se zavazuje k tomu se nikdy nevzdat. Novou Perlu podpoříte návštěvou prodejní výstavy Ivan Vosecký: Return of Art Dead /Návrat umění, které nechce zemřít, dobrovolnickou pomocí, pravidelnými nebo jednorázovými perlami, díky kterým může být přístav otevřený pro všechny. Nová Perla, do smrti otevřeno.

vybíráme od 14.6.2024

Benefiční akce pro Novou Perlu

Nová Perla.
29 000 Kč

přispělo

12 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz



Nová Perla je galerie s obytnými ateliéry a nakladatelství s grafickým studiem i tiskárnou, knihkupectvím, kavárnou uprostřed zahrady, to vše v blízkosti národního parku České Švýcarsko.



Továrna - Maják
V hlavní a ikonické budově Nové Perly postavené kolem roku 1910, která se svou věží připomíná přímořský zámek s majákem, vznikla galerie, obytné ateliéry a tiskárna. Na místě propojeného přístavku – bývalého ocelového skladu – připravujeme velkou prosklenou zimní zahradu. Do hlavní budovy lze vstupovat východním vchodem z ulice, jižním vchodem přes zimní zahradu a dvěma západními vchody, dveřmi z věže a vraty z tiskárny, ústícími na nádvoří.
 

V Nové Perle je možné se krátkodobě i dlouhodobě ubytovat, využít prostory pro konání seminářů, workshopů a setkání nebo residenci pro vlastní projekty.



Povolení k bytu pro 2 osoby.
Ilustrace: Ivan Mečl

Galerie Nová Perla je umístěna v nejvyšším patře a obytné ateliéry o patro níž. Do obou prostranství proniká překrásné světlo z desítek obrovských oken s vyhlídkou do okolní přírody po obou stranách. Galerie s technickým zázemím poskytuje tři sta metrů výstavních prostor, které mohou být dále děleny mobilními stěnami. Pro výstavy soch, instalací a velkoformátové projekce bude galerie využívat i nádvoří a přilehlý park. Obě místa budou využívána také pro divadlo, kino, přednášky a komunitní setkávání.  


PRODEJNÍ VÝSTAVA Ivan Vosecký: Return of the Art Dead, návrat umění, které nechce zemřít, otevřeno 22.6.2024 - 21.9.2024, galerie Nová Perla.

Kavárna Perla, do smrti otevřeno
V objektu bývalé prodejny vznikly kavárna s terasou, knihkupectví, knihovna, redakce, studio a dva byty. Kavárna nabízí velkou škálu nápojů malých regionálních výrobců a jídel připravovaných z produkce okolních pěstitelů a farmářů. Velká kuchyň je dobře vybavena a vznikají zde vždy čerstvá a zdravá jídla bez použití chemických ingrediencí a procesovaných potravin.
V knihovně a knihkupectví si lze přečíst i zakoupit knihy a časopisy nakladatelství Divus v několika jazycích, knihy dalších vybraných nakladatelství a publikace o kraji s jeho historií.



Nakladatelství Divus vzniklo v roce 1991 a bylo vydavatelem časopisu Umělec, který se distribuoval v Česku i v zahraničí (Německo, Velká Británie, Jižní Amerika a jedno číslo vyšlo i v Číně, kde bylo distribouváno mezi čtenáři a milovníky umění přes osobní kontakty). Divus v poslední době vydal tyto nové tituly. Bára Bažantová: Prokletý, kdo přichází nebo Pauline Harmage: Já muže nesnáším.



Novou Perlu najdete v přes sto let starém areálu továrny na nitě – pozůstatku velké vlny německé industrializace v Kyjově u Krásné Lípy, kde trvale žije 14 obyvatel.

Finančním zdrojem chodu Nové Perly jsou také příjmy z nakladatelství Divus, kavárny Perla, knihkupectví, pronájmů dílen, prostorů galerie, obytných ateliérů a dalších společných vnitřních i venkovních prostor v době, kdy nebudou využity pro hostující tvůrce nebo vlastní program.



Natáčení pitching epizody standup seriálu Nová Perla. Vystupují Lukáš Venclík (Lesní vrah, Trabantem tam a zase zpátky, Škola improvizace, Milion chvilek pro demokracii) , Lucie Ingrová (Bratři, Devadesátky, Hlava Medůzy, umělecká ředitelka divadla Láska) a Alex Kotě (Not Your Mummy, Call Me Kotě a standup Don`t Call Me Kotě Speciál).

NOVÁ PERLA PŘED & PO 
Spolupráce s okolními iniciativami
V Nové Perle se snažíme spolupracovat s okolními iniciativami nebo podniky na principu partnerské výměny služeb a výrobků, a pokrýt velkou část svých potřeb nefinanční cestou. Snažíme se v okolí šířit přátelství a kolegialitu, protože pouze tak lze úspěšně připravit půdu pro realizaci unikátní vize v lidském společenství.
Chápeme, že pro soběstačnost jsou životně důležité přírodní zdroje, proto je ohleduplná k okolní přírodě a osvětou i aktivní ochranou podporuje místní ekosystém.


Mediální podpora Nové Perly na Radiu 1.




www.novaperla.cz
nakladatelství Divus
Nová Perla v časopise Reportér
Galerie, kde byste je nečekali - pořad České televize, i-vysílání, pozvánka do galerie Nová Perla
Náš venkov - reportáž o fatálních problémech při záchraně opuštěné továrny Roberta Solomona
Ivan Vosecký: Return of Art Dead, návrat umění, které nechce zemřít. Prodejní výstava v Českém Švýcarsku.









Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Jen škoda, že to je pak (myšleno po 🍻 osvěžení) na kole z Perly na Vlčárnu, takovej kopec 😅.
Děkuji Alex za telefonát a příště, až pojedu s kolem kolem, se stavím.

Miloš Fiedler

Držím palce.

Petr Burma
500 Kč

Držím palce a těším se!

Dita Limová
2 000 Kč

Ať se daří!

Dárce
5 000 Kč

Ahoj kotě, neboj, to dáme.

Alex Callmekote
5 000 Kč