Česká krajina, o.p.s.


Životní prostředí Zvířata

Pratuři pro Novohradské hory

Z Nizozemí potřebujeme převézt dvě samice praturů. Jejich nákup však velmi spěchá. Zvířata byla původně odchycena pro rezervaci v Dánsku a končí jim karanténa. Pokud na ně neseženeme peníze do soboty 29. června, budou muset projít znovu třicetidenní karanténou. Pro divoká zvířata je přitom pobyt v uzavřeném prostoru velmi stresující.

vybíráme od 26.6.2024

Pratuři pro Novohradské hory

Potřebujeme rychlou pomoc pro dvě pratuří samice, které uvázly v karanténě v Nizozemí. Váš dar je může už v nejbližších dnech poslat na pestré pastviny do Novohradských hor.
273 184 Kč
vybráno 101 % z 271 410 Kč

přispělo

232 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Dvě samice praturů čekají v karanténě v Nizozemí na šanci, že se již brzy podívají na zelené pastviny v Novohradských horách v České republice. Musíme na ně ale do soboty 29. června získat 271 410 tisíc korun. Jen tak budou mít šanci, že nebudou muset trávit ve stísněných, uzavřených prostorách dalších 30 dnů. To by pro ně znamenalo značný stres a strádání. 

Moc děkujeme, že v tom dvě pratuří slečny v nizozemské karanténě nenecháte. A že je místo dalšího nekonečného pobytu za mřížemi již za několik dní čekají sluncem zalité pastviny v Novohradských horách.
 
Jak se to stalo?
Původně jsme plánovali přivézt dvě samice praturů do Novohradských hor po prázdninách. A přes léto v klidu shánět finanční prostředky od dárců, sponzorů a veřejnosti. Když jsme se nizozemské nadace zeptali na dostupnost zvířat, dozvěděli jsme se, že mají několik samic praturů v karanténě pro transport do Dánska, ze kterého právě sešlo. Pokud bychom odebrali zvířata až po prázdninách, jak jsme původně plánovali, znamenalo by to pro samice praturů další odchyt a další třicetidenní pobyt v karanténě. Nic, co by divokým zvířatům svědčilo. Proto jsme se rozhodli požádat o pomoc vás, a věříme, že nám pomůžete peníze získat, aby dvě mladé samice praturů nemusely podstupovat další odchyt a další stresující pobyt v karanténě.
 


V rezervaci v Novohradských horách na samice z Holandska už od zimy čekají dva mladí býci praturů přivezení na jih Čech z bývalého vojenského prostoru Milovice.
Nový chov vytvoří novou genetickou linii v České republice. To je důležité, aby všechna zvířata v tuzemsku nebyla geneticky příbuzná a postupně nezdegenerovala.

K praturům v minulých dnech přibylo stádečko divokých koní. Jejich společná pastva pomůže udržovat rezervaci v Novohradských horách pestrou a obnovovat tamní biologickou rozmanitost. 

Moc děkujeme, že za pomoc novohradské přírodě i dvěma mladým samicím praturů, které čekají v nizozemské karanténě na lepší dny. 


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Nechť jsou všechny bytosti šťastný!

Hana Tsering
250 Kč

Ať se podaří zajistit jim lepší život...

Dárce
300 Kč

Držím palce a věřím, že se vše podaří!

Veronika Pačesová
500 Kč

Snad pomůže :)

Patrik Vojtěch
500 Kč

Well done! Držím palce :)

Jiří Švidernoch
500 Kč

Snad to dopadne dobře,a dvě zvířecí "dámy " se dostanou do Novohradských hor.

Eva Buchtelová
1 000 Kč

Moc vám fandím. :-)

Marta Maráková

Snad se transport do přírody podaří!

Jana Šeblová
1 000 Kč

Děkuji

Olga Šolcová
1 000 Kč

Na dobrou věc

Patrik Štrait
1 000 Kč