Petr Košťál: Dárcovská výzva pro projekt Klub svobodných matek

KOLEM SVĚTA na podporu samoživitelek

vybíráme od 8.6.2024
57 130 Kč
vybráno 23 % z 250 000 Kč

zbývá

23 dní

přispělo

53 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

Pomozte mi vybrat čtvrt milionu, který pomůže dětem mít stabilní rodinu!

Vyrážím na CESTU KOLEM SVĚTA za 80 dní, při které chci ukázat lidem, že má smysl dělat dobré věci. Proto jsem se rozhodl udělat první charitu v životě. 
➡️ KDO JSEM:
Jmenuji se Petr Košťál, je mi 25 let, právě jsem dokončil magistra a moje největší životní vášeň je netradiční cestování. V minulosti jsem vyrazil sám pěšky do Santiaga de Compostela, šel jsem z Říma do Prahy a zvládl jsem dojet 2 000 km z Česka až do Athén i když na kole skoro nejezdím. A toto léto vyrážím kolem světa, abych podpořil Klub svobodných matek.

Rád ukazuji lidem, že člověk je schopný úplně všeho, co si jen usmyslí. Když všechno zvládne i obyčejný člověk jako jsem já.  

🔴 SAMOŽIVITELKY V ČESKU:
  • V ČR se nachází 210 000 svobodných rodičů
  • 1/3 žije pod hranicí chudoby, tedy příjmy pod 10 tisíc Kč
  • 70 % samoživitelek mají měsíční příjmy do 20 tisíc Kč
  • I přes vysokou inflaci se u 63 % nezměnila výše výživného za celou dobu pobírání
Od doby Covidu se bohužel situace stále zhoršuje. Zejména v poklesu pracovních příležitostí a ve štěpení pomoci mezi více potřebných skupin. Dárců sice neubývá, jen se dané dary rozdělují. Například kvůli válce na Ukrajině, finanční krizi a podobně.. Ač to může být pro někoho překvapující, největším problémem svobodných rodičů nejsou finance, ale nedostatek času. Logicky ve všem upřednostňují své děti a sobě dopřejí jen to nejnutnější, což se velmi projevuje na jejich zdraví a psychice. Jsou známé i případy, kdy maminka rok jedla čínské polévky, aby mohla dopřát dětem maso.  

🔴 JAK DARY POMŮŽOU:
Klub svobodných matek pomáhá finančně přes 50 rodinám měsíčně a průměrná výše příspěvku je 5-20 tisíc korun, který lze čerpat až 3x ročně. Právě tuto finanční pomoc mohou rodiny využít na zajištění potravin, zaplacení nájmu, energií, táborů pro děti a ve spoustě dalších oblastech.

Jelikož pomoc Klubu je komplexní, kromě finanční pomoci zajišťuje ještě následující oblasti:
Materiální pomoc - Kromě rozdávání dárků pro děti, oblečení a podobných věcí Klub provozuje i oděvní banku. Právě ta připravuje a přerozděluje krizové balíčky s oblečením pro všechny sociálně slabé skupiny.
Odborně právní pomoc - Pro samoživitelky je právník velmi nákladný. Rodinu stojí zhruba 2 tisíce korun na hodinu, což už jsou téměř peníze za které se dá koupit nákup pro tříčlennou rodinu na dva týdny.
Informační pomoc - Infolinka denně pomáhá více než deseti volajícím, kteří se potřebují poradit se svojí tíživou situací. 

🔴 PROČ JSEM SBÍRKU ZALOŽIL:
Už po maturitě, kdy jsem plánoval svojí pěší pouť z Říma do Prahy, jsem chtěl spojit cestování s výběrem peněz na dobrou věc. Moje volba padla na dětské domovy a pomocí vybraných prostředků jsem chtěl vzít děti poprvé k moři. Poté, co jsem obepsal část dětských domovů v Česku, tak mi chodila jedna a ta stejná odpověď...
Dobrý den, 
mockrát děkujeme za Váš zájem. Vaši pomoc musíme odmítnout, jelikož díky našim sponzorům se děti k moři mají možnost dostat. Po materiální stránce jsou děti také zajištěné. 
S pozdravem...
Bohužel jsem už poté neměl čas zorganizovat jiný dobročinný projekt a tak jsem se na 900 kilometrovou pěší pouť vydal jen tak. Teď když mi končí studium, tak jsem znovu chtěl spojit příjemné s užitečným a skrz cestování dětem pomoci. Musel jsem změnit svůj přístup a nezaměřovat se přímo na děti, ale na jejich rodinné zázemí.

Největší pomoc dětem není nový telefon či značkové hračky. Je to stabilní rodina, ve které můžou žít normální život.

Ač se tahle věta může zdát jasná jak facka, sponzoři na tohle téma moc neslyší. Chtějí rychlý výsledek a fotku dítěte s novým telefonem a ukázat světu, jak jsou dobrosrdeční. Dlouhodobá pomoc zaměřující se na stabilní zázemí, která se nedá tak lehce sdílet na sítích není zkrátka SEXY. Jako markeťák tomu naprosto rozumím, ale chci se vydat jinou cestou. I když bude náročnější a výsledek nebude tak jednoznačný. Vidím v tom smysl a jdu si za tím
🌍 O CESTĚ KOLEM SVĚTA:
Jelikož mě čekají poslední prázdniny v životě, tak jsem se rozhodl se svým kamarádem Honzou vyrazit na tříměsíční cestu kolem světa. Nakoupeno máme 22 letenek a celkem se podíváme do 12 zemí. Kromě potápění u Velkého bariérového útesu, prozkoumávání Havaje a trekováním k Maccu Piccu mám v plánu pojmout cestu i edukativně. Chci poukázat, jak se žije samoživitelkám obecně ve světě a jak si na tom stojí v porovnání s Českem. Zároveň se chci spojovat i s místními neziskovými organizacemi, které mi pomůžou celou situaci více pochopit.
➡️ SOCIÁLNÍ SÍTĚ:
Pokud vás zajímá i moje cesta, nezapomeňte sledovat mé sociální sítě.
INSTAGRAM - Každodenní dávka zajímavostí s troškou humoru.
YOUTUBE - Týdenní souhrny, jak se nám vedlo na cestách.
LINKEDIN - Zákulisí celého charitativního projektu.
TIKTOK - Krátká videa našich postřehů z cesty.
Email: Kostal.petr@email.cz

Profil ilustrátorky Báry, která mi pomáhala s grafikou.

➡️ SEZNAM SPONZORŮ:
Seznam úžasných firem, co mojí dárcovskou výzvu podpořily. Pokud vaše firma zájem také udělat dobrou věc, kontaktujte na emailu a rád vás do seznamu zařadím! Dary se dají odečíst z daní. 

Napsali o naší cestě další krásný článek! Určitě se podívejte na Novinky.cz
Mockrát všem díky za podporu ♥️
https://www.novinky.cz/clanek/cestovani-posledni-velke-prazdniny-mlady-cech-chce-cestou-kolem-sveta-vybrat-penize-pro-samozivitelky-40481697

O mém projektu už píšou na Aktuálně.cz. Zde si můžete přečíst rozhovor!
http://aktln.cz/Goq11s

Založení výzvy

Klub svobodných matek z.s.
Klub svobodných matek z.s. poskytuje komplexní podporu matkám samoživitelkám a jejich dětem. Prostřednictvím poskytování finanční i materiální pomoci, právní asistence při získávání výživného, on-line poradny pro všechny životní situace, individuální právní a sociální pomoci se snažíme, aby se lépe začlenily do naší společnosti přes všechny obtíže, které s jejich sociálním statusem souvisí. Naše motto: Děti z neúplné rodiny mají právo žít stejně jako děti z úplných rodin.
Klub svobodných matek z.s.
Pomáháme matkám samoživitelkám a jejich dětem



Poskytováním finanční i materiální pomoci, právní asistence při získávání výživného, on-line poradny pro všechny životní situace, individuální právní a sociální pomoci se snažíme, aby se svobodné matky a jejich děti co nejlépe začlenily do naší společnosti přes všechny obtíže, které s jejich sociálním statusem souvisí.  Naše motto: Děti z neúplné rodiny mají právo žít stejně jako děti z úplných rodin.

Děkujeme, že nás podpoříte!

Jen tak dal!!! Byla to super jizda!

Tereza Žárská
500 Kč

Držím vám palce! Mega super počin ❤️

Lulu
1 200 Kč

❤️

Martin V
500 Kč

Jste borci hošani 🗿

David Schneider
300 Kč

:)

Jakub Kašpar
500 Kč

Super cílová skupina podpory, šťastné cesty přeji!

Dárce
500 Kč

Super nápad, přeju hodně štěstí!

Bára K.
200 Kč

Díky za to 🫶🏻! A šťastnou cestu chlapci! ✈️

Hana Seličová
500 Kč

🫶

Bajča

Držím se sbírkou pěsti!

Bajča
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Klub svobodných matek z.s., projekt: Klub svobodných matek