Robert Jára: Dárcovská výzva pro projekt SOS Ukrajina

Pomozme městu LVOV

vybíráme od 30.9.2024
289 453 Kč
vybráno 58 % z 500 000 Kč

zbývá

8 dní

přispělo

341 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Výzva pro zaměstnance a studenty ČVUT: Pomozme Lvovu!

Vážené kolegyně, vážení kolegové, milé studentky a milí studenti,

sdílíme tragické zprávy od našich projektových partnerů z ukrajinského města Lvov. Dne 4. září 2024 bylo město Lvov v nočních hodinách napadeno ruskými raketami a drony. Tento útok způsobil smrt 7 osob, včetně 3 dětí, a více než 50 lidí bylo zraněno. Bylo zničeno přes 154 obytných budov, z nichž 6 bylo kompletně zdemolováno. Mezi zničenými objekty jsou i budovy s významnou architektonickou hodnotou.

Lvov je sedmisettisícové město na západě Ukrajiny. Jde o kulturní, ekonomické i inovační centrum západní části země. V roce 2024 byl Lvov jedním z finalistů soutěže o evropské hlavní město inovací (European Capital of Innovation). Město je prostřednictvím své organizace Lviv City Institute partnerem ČVUT v projektu Horizon 2020 SPARCS. ČVUT s ukrajinskými partnery realizuje projekty a sdílení znalostí v oblasti výstavby, cirkulární ekonomiky, energetiky či mobility.

Obětí bombardování se stala mimo jiné jednadvacetiletá Jaryna Bazylevyčová, která měla na starost zapojení města do iniciativy European Youth Capital 2025. Spolu s Jarynou byla zabita většina její nejbližší rodiny. Jediným přeživším z rodiny zůstal otec Jaroslav, který útokem přišel o ženu a tři děti.

Od počátku invaze je Lvov pod tlakem vnitřně vysídlených obyvatel, kteří museli utéct před ruským bombardováním. Město Lvov čelí dlouhodobě obrovské výzvě poskytování pomoci vysídleným obyvatelům, kteří přišli o své domovy, a nyní musí rovněž zvýšit investice do obnovy vlastní infrastruktury a zničených či poškozených budov.

Rektor ČVUT, docent Vojtěch Petráček, převzal záštitu nad sbírkou organizovanou pro pomoc Lvovu. Sbírka probíhá ve spolupráci s organizací Člověk v tísni a cílem je vybrat prostředky na obnovu městské infrastruktury ve Lvově, která byla vážně poškozena útokem.

Vaše dary budou použity k obnově budov a základních služeb, které jsou pro město klíčové. Každý příspěvek má velký význam a pomůže Lvovu postavit se znovu na nohy.

Jak můžete přispět?

  • Finančním příspěvkem do sbírky, která je určena na obnovu infrastruktury města Lvov.
  • Sdílením této výzvy mezi své kolegy a spolužáky, aby se do pomoci zapojilo co nejvíce lidí.

Děkujeme vám za každou podporu v této těžké době. Spojme své síly a pomozme Lvovu!

People in Need - Člověk v tísni
Děkujeme, že chcete pomáhat s námi! Váš dar použijeme na pomoc obětem války na Ukrajině. Člověk v tísni od začátku invaze na Ukrajinu poskytl pomoc více než 1 milionu lidí. Vypravili jsme 17 humanitárních vlaků a více než 60 kamionů s jídlem, hygienickými potřebami nebo matracemi a balenou vodou, a to i do zničené Buči, Irpině nebo Chersonu, které opustila ruská vojska. Naše týmy se do oblastí dostaly jako jedny z prvních. Tam, kde fyzicky nejsme, finančně podporujeme místní neziskové organizace. Opravujeme v zemi obytné domy nebo školy, ale i vodovodní systémy, pomáháme na východě i západě Ukrajiny, ale také v České republice. Působíme v kolektivních centrech pro uprchlíky, doučujeme ukrajinské děti češtinu, provozujeme helplinku pro ukrajinské uprchlíky. Vyzýváme proto všechny, kterým také není lhostejný vývoj Ukrajiny a chtějí pomoci, aby přispěli.
V srpnu 2014 jsme začali pomáhat lidem uprostřed bojů na Ukrajině a vyhlásili proto sbírku SOS Ukrajina. Vleklý ozbrojený konflikt na východě země způsoboval dlouhotrvající humanitární krizi, zejména v Doněcku a Luhansku jsme dlouhodobě pomáhali 200 000 lidí – poskytováním finanční pomoci na nákup základních životních potřeb, hygienických balíčků nebo potravinových balíčků s moukou, olejem, solí a cukrem. Opravami poničených domů a zdrojů pitné vody. Nabízíme i psychosociální pomoc. Momentálně se zaměřujeme na humanitární pomoc obětem konfliktu a opravy poničených měst.


Děkujeme, že pomáháte s námi! Více na www.clovekvtisni.cz

Sláva Ukrajině!

Matěj Květoň
1 000 Kč

Díky ČVUT za organizaci, UA❤️

Vojtěch Žák
1 000 Kč

Russia sucks!

Jan Brabec
300 Kč

Díky ČVUT za organizaci sbírky 🇺🇦❤️

Jindřich Žák
2 000 Kč

Thank you to CTU for organizing this support to Ukraine.

Eric David Bosne
2 000 Kč

Přeji brzký návrat k běžnému životu

Martin Vytlacil
500 Kč

Držte se✊

Dárce

I hope better times are ahead, sending tons of strength to everyone affected!

Dárce

Přeji mnoho sil

Dárce
4 500 Kč

❤️ 🇺🇦 ❤️ 🕊

Eva
500 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
People in Need - Člověk v tísni, projekt: SOS Ukrajina