Zachraň Annu z.s.


Kultura, umění a historie Regionální a komunitní rozvoj

Okna pro kapli sv. Anny

Do kaple sv. Anny v Olešné už desítky let fouká a prší skrze rozbitá okna, která díky vašemu daru obnovíme. Pomozte nám učinit další krok k záchraně kaple sv. Anny.

vybíráme od 26.9.2024
1 000 Kč
vybráno 2 % z 50 000 Kč

zbývá

124 dní

přispěl

1 člověk
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz



Kaple sv. Anny je architektonickým skvostem z dílny významného architekta 19. století Viktora Antonia Barvitia, který vtiskl neorenesanční stavbě jedinečnou harmonii díky vysokým klenutým oknům. Místo tlumeného světla vitráží skrze ně dnes ale prší a fouká listí. Kaple je totiž od 50. let opuštěná a již desítky let do ní zatéká skrze propadlou střechu. Kapli jsme koupili před čtyřmi lety. Od té doby jsme s pomocí mnoha dobrovolníků a finanční podpoře Ministerstva kultury, Plzeňského kraje a Česko-Německého fondu budoucnosti přezdili římsy, vyztužili klenby, obnovili krov a letos dokončíme provizorní zastřešení, aby do kaple konečně přestalo téct. 

Okna budeme zasklívat za použití stávajících ocelových rámů čirým plexisklem. Do budoucna plánujeme obnovu historických vitrážových oken. To bude ale ještě deset let trvat, protože prioritou je oprava věže, položení krytiny, oplechování a okapy. Okna není možné v této fázi financovat z dotací na záchranu památky, dokud není střecha hotová. Proto budeme vděční za vaší pomoc, aby příští rok pršelo do kaple zase o kousek méně a mohla sloužit pro koncerty, divadla, semináře a svatby. 

Děkujeme za vaší podporu!
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu