SVĚTOVA 1 z.s.


Humanitární pomoc

Sbírka na mimořádnou pomoc lidem z Libanonu, jež jsou postiženi válkou

Rozhodlx jsme se založit sbírku na mimořádnou pomoc Libanonu, vzhledem k nedávné eskalaci izraelských útoků a následnému zhoršení humanitární situace. Komunikujeme a spolupracujeme s naším blízkým člověkem na naléhavé podpoře postižených. Jeho přátelé a rodina se nacházejí v postižené oblasti. Tato iniciativa souzní s tématem domova v naší aktuální výstavou „Country roads, take me home“, která je zahájena 11. října. Rádx bychom se tedy zamyslelx nad zkušenostmi Libanonců a Libanonek, jejichž domovy a životy jsou ničeny probíhajícím konfliktem a lidé jsou nuceni je také opouštět.

vybíráme od 12.10.2024

Sbírka na mimořádnou pomoc lidem z Libanonu, jež jsou postiženi válkou

Sbírka na mimořádnou pomoc lidem z Libanonu bude probíhat souběžně s výstavou „Country roads, take me home“ od 11. října do 23. listopadu.
35 778 Kč
vybráno 36 % z 100 000 Kč

zbývá

30 dní

přispělo

45 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Izraelská armáda rozšířila svou agresi po roce eskalované genocidy v Gaze i na Libanon , a přičemž tedy stále neúnavně útočí na Palestinu, Západní břeh Jordánu a další sousední země. V posledních týdnech bylo v Libanonu zabito více než 2 000 lidí, téměř 10 000 bylo zraněno a více než milion lidí bylo vysídleno. Celá města na jihu země byla proměněna v trosky a zkáza se rozšířila i do dalších regionů. Pro více než 100 měst byly vydány příkazy k evakuaci, což donutilo pětinu obyvatel země opustit své domovy s nejistou budoucností, neboť Izrael zahájil pozemní invazi Libanonu, což vyvolává ještě větší obavy, kvůli dlouhodobé okupaci a kolonizaci.

Libanon, který je domovem jednoho z nejdéle a nepřetržitě obydlených měst na světě, má hluboce zakořeněné pouto mezi svým obyvatelstvem a jejich zemí, domovy a kulturou. Bohatá historie země a odolnost jejich obyvatel odráží mnoho civilizací, které v průběhu staletí formovaly kulturu a identitu. Dnes je toto dědictví ohroženo. Izrael shazuje bílý fosfor na libanonskou půdu a lesy, tím otravuje půdu a probíhá tedy zroveň i ekocida. Současně jsou záměrně napadáni a zabíjeni hasiči a humanitární pracovníci a pracovnice, kteří a které riskují své životy při péči o zraněné a vysídlené osoby. Také novináři a novinářkz, kteří a které se zaměřují na životně důležitou infrastrukturu v celé zemi, jsou systematicky popravováni a popravovány. 

Naším cílem je shromáždit finanční prostředky na pomoc Libanoncům, Libanonkám a rodinám, jejichž životy a domovy jsou každodenně ničeny probíhající situací. Vyzýváme vás, abyste se k nám připojilx a přispělx ke změně situace. Nezáleží na tom, jak malý příspěvek je, každý může pomoci poskytnout potřebným nezbytnou podporu. 

Veškerý výtěžek ze sbírky pro pomoc v nouzi bude ve spolupráci s libanonským kameramanem Zaherem Jureidinim a vybranými nevládními organizacemi rozdělen mezi důvěryhodné místní zdroje poskytující přímou podporu lidem a rodinám postiženým vojenskými akcemi v Libanonu.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

**

Sára Märc
40 €

✊🏻

Jiri Sirucek
40 €

❤️‍🩹

Lam

🍉🍉🍉

Dárce
500 Kč